Morcovul

De unde vine morcovul?

Parerile sunt impartite: unii cercetatori spun ca ar fi fost ” domesticit” cu 5-6 milenii in urma in Orientul Mijlociu, pe teritoriul actualului Afganistan, in timp ce altii sustin ca ar fi original din bazinul Marii Mediterane, la fel ca si rudele sale, patrunjelul, telina sau leusteanul. Adevarul s-ar putea sa fie undeva la mijloc, morcovul pe care il cumparam astazi din piete fiind, se pare, o incrucisare dintre  specia orientala, care are o culoare rosie-purpurie si specia mediteraneana, a carei radacina are o culoare mai degraba galbena. Cert este ca, inca din vremuri preistorice, morcovul este folosit ca aliment si medicament, ambele calitati fiindu-i din plin validate de catre studiile moderne. Dar, inainte de a cunnoaste utilizarile medicinale cu adevarat exceptionale ale morcovului, sa aflam mai multe despre diferite tipuri de morcovi folosite in alimentatie si terapie.

Ce fel de morcov se foloseste in terapie?

In lume exista incredibil de multe tipuri de morcov (  de ordinul sutelor), neasteptat de diferite intre ele. La noi in tara sunt folosite aproape exclusiv varietatile de morcov de culoare portocalie. In pietele noastre gasim morcovul portocaliu de consum, de forma cilindrica, dulce la gust si foarte bogat in vitamine, dar si un morcov furajer, de dimensiuni foarte mari, in forma conica, mai sarac in substante nutritive. Mai rar, intalnim la noi si morcovul galben. In India si in China se foloseste si o varietate de morcov rosu, care contine un pigment numit licopina, care previne si combate gastrita si ulcerul gastric si, de asemenea, cancerul de prostata si cel ovarian. Morcovul purpuriu este cultivat in unele regiuni din Turcia si din Irak. Morcovul alb este intalnit in estul Afganistanului, in Pakistan si in Iran si are aceasta culoare deoarece este lipsit de pigmenti, dar in schimb este foarte bogat in fibre alimentare, care dezintoxica organismul. In fine, morcovul negru ( de fapt are o culoare vinetie, foarte inchisa), contine, la fel ca si morcovul purpuriu, pigmenti antocianici, care, intre altele, scad nivelul colesterolului negativ.

Cum preparam si cum administram radacina de morcov?

Mai intai de toate, trebuie stiut ca cele mai bune efecte terapeutice se obtin consumand radacinile de morcov proaspete si nu cele obtinute prin congelare sau preparate prin incalzire, care isi pierd multe din calitatile vindecatoare.

Sucul:

Este forma de administrare a morcovului cea mai eficienta din punct de vedere terapeutic. De regula, un adult va consuma zilnic 150-300 ml de suc de morcov, o cantitate mai mare fiind contraindicata, deoarece poate produce deranjamente  gastro-intestinale, pigmentari anormale ale pielii, stari de inapetenta.

Salata:

Din morcovul crud, consumat ca atare sau in salata, organismul va putea extrage un procent neasteptat de mic de vitamine sau minerale, deoarece accestea raman „captive” in spatele peretilor celulari formati din celuloza.

Morcovul fiert:

Morcovul fiert este mai digerabil. In urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A, se pierde, la fel ca si vitamina C si multe alte substante nutritive. Totusi, este important de stiut ca vitaminele si mineralele ramase dupa fierbere vor fi mult mai usor de asimilat din  morcovul fiert decat din cel crud. Mai mult, morcovul fiert este foarte bine digerat si tolerat de catre tubul digestiv.

Anunțuri

Un gând despre “Morcovul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s