Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este o sarbatoare crestina, fara data exacta, comemorata intotdeauna in ultima duminica dinaintea Pastelui. Sarbatoarea comemoreaza un eveiment mentionat de toate cele 4 evanghelii: intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim in zilele dinaintea patimilor. Este denumita de asemea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Intrarea Domnului Iisus Hristos este singurul moment din viata Sa pamanteasca in care a acceptat sa fie aclamat ca Imparat. Duminica Floriilor este precedata de Sambata lui Lazar, zi in care Biserica pomeneste minunea Invierii din morti a lui Lazar savarsita de  catre Domnul Iisus Hristos.

In aceasta zi, denumita si Duminica Stalparilor, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie, care se impart crestinilor, iar slujitorii Bisericii le tin in maini cu lumanari aprinse, ca semn al biruirii vietii asupra mortii. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic si de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul. Salcia este mereu inflorita in aceasta perioada a anului, o expresie a fertilitatii si a reinvierii naturii. De asemenea, se spune ca e bine sa te  incingi cu aceste ramuri de salcie, ca sa nu te doara mijlocul.

In traditia populara exista credinta ca  insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, dupa ce aceasta s-a transformat intr-o punte, ajutand-o Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.

Denumirea populara a sarbatorii vine de la zeita romana a florilor – Flora, peste care crestinii au suprapus sarbatoarea intrarii Domnului in Ierusalim. Ca aspect necrestin, amintim obiceiul ca in vreme de furtuna sa se puna pe foc muguri din salciile de la Florii, pentru a imprastia norii si grindina, protejand casa si familia de dezastre.

P.S. La multi ani tuturor celor care-si sarbatoresc astazi onomastica! Sunt fericita sa ma numar printre voi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s