Stii ce mananci?

1. Salamul de biscuiti Cleo (salam cu surprize)

– salamul de biscuiti cu alune si ciocolata Cleo are o lista de ingrediente din care consumatorul nu poate afla toate detaliile de care are nevoie

– producatorul nu detaliaza care este compozitia biscuitilor si a rahatului. Printre ingredientele acestora  se pot numara aditivi alimentari sau grasimi care afecteaza in mod grav sanatatea. Eticheta nu respecta legislatia romaneasca si europeana in vigoare, neoferindu-i consumatorului toate informatiile necesare.

– oricum, din ingredientele insiruite rezulta ca produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutritional, ne spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

– cea mai mare parte a salamului de biscuiti este reprezentata de zahar si de grasimi vegetale hidrogenate ( margarina). Aceasta din urma afecteaza buna functionare a inimii, a ficatului si a sistemului circulator si de aceea consumul lor trebuie evitat.. Mai mult, produsul analizat contine si alcool etilic rafinat, care potenteaza efectele nocive ale zaharului  si ale grasimilor.

– produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu probleme dermatologice ( inclusiv celulita)

– celelalte categorii de consumatori trebuie sa fie precauti, pentru ca in compozitia biscuitilor si a rahatului pot intra ingrediente care pot duce la aparitia unor boli sau la cronicizarea celor existente.

2. Sunca de pui Dodolina – Unicarm ( sunca cu E-uri pentru copii)

– polifosfatul, caragenalul si nitritul de sodiu sunt 3 aditivi alimentari care nu sunt indicati in alimentatia copiilor si totusi se gasesc pe lista de ingrediente ale produsului ” Dodolina”, sunca de pui pentru cei mici. Sunca de pui pentru copii ” Dodolina” este un produs care nu are ce cauta in dieta copiilor din cauza aditivilor alimenatari utilizati.

– acestia pot afecta in mod serios sanatatea, ducand la dereglari ale organismului. Polifosfatul de sodiu E452  impiedica asimilarea si fixarea calciului in oase, putand induce osteoporoza si/sau depuneri anormale de calciu ( cioc de papagal). Aflati la varsta cresterii, copii au nevoie de calciu, iar acest aditiv nu face decat sa dezechilibreze balanta calciu-fosfor. Caragenalui E 407 poate provoca ulcer si cancer gastric.

– mult mai periculos este nitritutl de sodiu E250 care este interzis in dieta copiilor pentru ca poate produce cancer. De asemenea poate provoca alergii si urticarie persoanelor sensibile. Doza zilnica admisa pentru toate  sursele de nutriti din alimentatie este de 0,1 mg/kg corp.

– produsul analizat contine si o cantitate mare de sare, care duce la retentia de apa, la boli renale, cardiovasculare si la hipertensiune. De asemenea, contine si sirop de glucoza, glucid cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida, care streesaza pancreasul endocrin. Acesta va fi nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp.

3. Pate somon Royal Sweden (pate de somon cu zahar, sare si grasimi)

– uleiul, zaharul, sarea si benzoatul de sodiu distrug calitatile nutritive ale carnii de somon. Mai mult, aceasta a fost afumata, lasand produsul fara valoare biologica.

– pate somon Royal Sweden este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional. O problema este reprezentata de excesul de lipide, care afecteaza buna functionare a inimii si a ficatului. De asemenea, pateul de somon contine o cantitate mare de zaharuri ascunse.

– acestea streseaza pancreasul endocrin, care este fortat sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp. Mai mult, produsul contine si sodiu din doua surse,  ceea ceimpiedica functionarea la parametrii normali ai rinichilor si a sistemului cardiovascular.

– in compozitia produsului analizat intra si un aditiv alimentar foarte controversat, care a fost incriminat pentru aparitia multor maladii, E211 benzoat de sodiu. Unul dintre efectele adverse provocat de acesta este aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), mai mult, studii recente au aratat ca produce modificari la nivel ADN, care in timp se traduc prin aparitia cancerului.

– doza zilnica admisa pentru E211 stabilita de JEFCA ( forul mondial care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari) este de 5 mg/kg corp

– carnea de somon folosita a fost afumata, fiindu-i distruse calitatile nutritive. De asemenea, au fost utilizati fulgi de cartofi si piure de tomate, ingrediente care au trecut printr-un proces de industrializare, scazand valoarea biologica pe care produsul ar fi putut sa o aiba

4. Iaurt din lapte proaspat ( pacaleala de la Brenac)

– iaurtul din lapte proaspta Brenac  (2.8 grasime) nu este chiar asa de proaspat cum spune eticheta, pentru ca laptele a trecut printr-un proces de industrializare

– poate laptele a fost proaspat inainte de pasteurizare, insa trecand prin acest proces nu mai corespunde acestei caracterisitici. Mai mult, prin adaugarea laptelui praf degresat se modifica valoarea biologica a produsului, scazandu-i-se beneficiile nutritionale pe care le-ar avea un produs doar din lapte si culturi selectionate

– faptul ca laptele a fost pasteurizat nu reprezinta o problema, pentru ca in felul acesta devine mai sigur pentru consum, insa, precizarea de pe eticheta, conform caruia produsul a fost preparat din lapte proaspat, este neconforma cu realitatea. De altfel si adaugarea din proteine din lapte contrazice mentiunea facuta  de producator pe eticheta.

5. Salata de cartofi 365 ( salata de cartofi cu 9 aditivi)

– cartofi, condimente si aditivi alimentari par a fi reteta pentru salata de cartori 365. Daca legumele sunt indicate in orice situatie, aditivii alimentari pot duce la dereglari ale organismului

– salata de cartofi  365 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutritional cun un exces de lipide dar si de glucide cu index glicemic ridicat.. Pe langa aceasta, produsul analizat are  in compozitie si 9 aditivi alimenatri, unii dintre ei cu efecte adverse asupra bunei functionari a organismului. Unul dintre acestia este conservantul E210, care poate altera gustul produselor reambalate.

– amidonul modificat poate afecta sanatatea tractului digestiv. In compozitia produsului analizat intra si o sursa de zahar ascunsa de care trebuie sa tina cont suferinzii de diabet. Consumatorii care nu sufera de aceasta maladie trebuie sa fie atenti, pentru ca, glucidele cu index glicemic ridicat si absorbtie rapida pot afecta pancreasul  endocrin, care va fi nevoit sa secrete o cantitate mare de insulina intr-o perioada scurta de timp. De asemenea, salata de cartofi 365 contine si o sursa ascunsa de sare, care poate afecta sanatatea celor care sufera de boli renale, cardiovasculare si de hipertensiune.

Sursa: http://www.jurnalul.ro

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s