Boala Paget

In noiembrie a fost descoperita o forma rara de cancer la san. O doamna a descoperit o eruptie pe sanul sau, similara cu cea a unei mame tinere. Pentru ca mamografia nu indica nimic deosebit, doctorul a tratat-o cu antibiotice ca pe o infectie. Dupa doua serii de tratament cu antibiotice continua sa-i fie rau, atunci doctorul a trimis-o sa faca o noua mamografie. De aceasta data i-a aparut o masa de tesut atipic. Biopsia a scos in evidenta un tesut malign care crestea rapid. A fost inceputa chimioterapia pentru ca tumoarea sa fie localizata; interventia chirurgicala a reusit; o noua runda de chimioterapie, radiatii.

Dupa aproape 9 luni de tratament intens, ea a fost considerata sanatoasa.

A trait un an in fiecare zi fiind plina de viata. Cand cancerul i s-a reintors in zona ficatului, ea a inceput 4 tratament si a decis ca vrea sa aiba o viata de calitate, nu efecte post-chimio. Ea a trait 5 luni deosebite, in care si-a planificat fiecare detaliu al ultimelor zile. Dupa cateva zile in care nu a avut nevoie de morfina, a murit. Ea a lasat acest mesaj pentru a fi transmis femeilor de peste tot:

” Femei, va rog fiti atente la tot ce nu este normal si insistati sa primiti ajutor cat mai repede posibil. Boala Paget este o forma rara de cancer la san si apare in exterior, pe sfarc sau in zona sfarcului. Apare ca o eczema ( urticarie), care mai tarziu devine ca o leziune cu o crustra ca o linie exterioara. Eu nu am dorit sa ma suspectez de cancer la san dar  asta a fost.  Sfarcul meu nu mi s-a parut ca-mi arata ceva deosebit, dar eczema ma deranja, asa ca am fost la doctor pentru ea. Uneori ma manca si era ca un punct dureros ( o buba), dar alteori nu-mi arata nimic deosebit. Era urata si o pacoste si nu am putut sa scap de ea cu nicio crema prescrisa de medicul meu si nici de dermatologul care tocmai imi rezolvase o dermatita la ochi. Acestuia i s-a parut o mica tumoare dar nu m-a avertizat ca ar putea fi canceroasa. Acum, eu nu suspectez toate femeile care au o eczema pe sfarc sau in jurul sfarcului ca asta ar putea fi cancer la san. Startul meu a fost ca un cos rosu pe aureola din jurul sfarcului. Una din cele mai mari probleme cu aceasta boala este ca aparitia simptomelor poate fi inofensiva, nevinovata. Este frecvent perceputa ca o inflamatie, infectie a pielii, conducand la o nenorocita intarziere in detectare si tratare.”

Care sunt simptomele?

– o roseata persistenta, maloasa si formand o crustra pe sfarcul dvs, cauzand mancarime si arsura

– o buba pe sfarc care nu se mai vindeca

– de obicei numai sfarcul este afectat

Cum este diagnosticat?

Doctorul dvs.  va face o examinare si va va sugera sa faceti o mamografie la ambii sani imediat. La orice roseata, mancarime, crustra, inflamatie a pielii, doctorul dvs. ar putea sa va suspecteze de cancer daca aceasta problema ( buba) este doar la unul din sani. Apoi ar trebui facuta o biopsie pentru a fi sigur de asta si a vedea ce este de facut mai departe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s