Recongelarea alimentelor

Evitati recongelarea alimentelor odata dezghetate, nu amestecati carnea proaspata cu legumele in frigider si nu combinati alimentele gatite cu cele proaspete, ne sfatuiesc nutritionistii.

Frigiderul este instrumentul modern de pastrare in stare proaspata a alimentelor, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul de la Institutul de Cercetari Alimentare si autorul cartii ” Noua Ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”. ” Utilizarea acestuia trebuia facuta respectand regulile de igiena, temperaturile si timpii de conservare caracteristici.”, adauga specialistul in nutritie.

Frigiderele au de regula doua zone de depozitare cu temperaturi diferite. Astfel, in zona de refrigerare temperatura trebuie sa fie in permanenta mai mica de 4 grade, in caz contrat alimentele preparate se pot altera, deoarece microorganismele devine active la temperaturi ridicate.” Daca temperatura nu este mai mare de 4 grade,  atunci alimentele se pot pastra intre  2-7 zile in functie de produs, in functie de produs.”, spune prof. dr. Mencinicopschi.

Cea de-a doua zona de depozitare este cea a congelatorului, in care temperatura trebuie sa fie in permanenta mai mica de  – 18° C. ” Congelatorul asigura o pastrare intre 3-24 luni, in functie de aliment. O conditie esentiala pentru pastrarea alimentelor in parametrii de siguranta, evitand deteriorarea si alterarea lor, este aceea de a verifica in permanenta temperaturile de refrigerare.”, subliniaza medicul nutritionist.

Recongelarea – factor de inmultire microbiana:

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atentia asupra faptului ca orice aliment congelat nu se va recongela, ” deoarece inmultirea microbiana se reia  cu rapiditate, iar alimentul devine periculos pentru organism. Cel mai indicat este sa punem in congelator legumele, fructe si carne in pachetele mici, de cate o portie pentru a nu fi nevoiti sa recongelam produsul.” In acelasi timp, in compartimentul de  refrigerare, alimentele vor fi depozitate conform indicatiilor existente, in asa fel incat, fructele, legumele, hrana proaspata, carnea si produsele din carne, oua, untul sa fie stocate in zonele indicate si in niciun caz amestecate unele cu altele. ” Carnea proaspata nu va fi pusa niciodata deasupra legumelor si fructelor, astfel evitandu-se contaminarea incrucisata. In plus, alimentele gatite nu se vor amesteca cu produsele proaspete. In caz contrat acestea se degradeaza si altereaza, fapt ce duce la aparitia problemelor grave de sanatate.”, avertizeaza prof. dr. Gh.  Mencinicopschi.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s