Painea integrala

Subiectul ar putea parea desuet fiindca ati auzit deja cu totii si peste tot ” mananca mai bine paine integrala, ca-i mai buna.” Este adevarat ca uneori painea integrala este preferabila painii albe. Este totusi interesant sa vedem de ce si mai cu seama, care sunt exceptiile de la regula. Fiindca, intr-adevar, in unele cazuri este mai bine sa alegeti painea alba. Diferenta dintre cele doua sortimente este ca, painea integrala contine si membranele boabelor de grau.

Avantaje ale painii integrale:

– contine mai multe vitamine din grupa B, vitamine care sustin in general regenerarea celulara, tesutul cerebral si activitatea creierului

– are mai multe fibre, insemnand un indice glicemic mai mic. Painea integrala reduce riscul de diabet si este mai bine tolerata de diabetici. Ea contribuie la reglarea tranzitului intestinal si scade probabilitatea aparitiei cancerului de colon. De asemenea, tot datorita continutului de fibre painea integrala ajuta la mentinerea sub control al nivelului de colesterol. Tot datorita fibrelor care scad indicele glicemic – adica duc la asimilarea mai lenta a carbohidrantilor – painea integrala poate fi combinata practic cu orice aliment fara riscul ingreunarii digestiei, ori a acumularii de kilograme. Chiar daca raportul calorii/proteine este la fel de ridicat ca al painii albe, transformarea mai lenta in glucoza face ca painea integrala sa fie mult mai dietetica.

Dezavantaje ale painii integrale:

– nu ajuta la fel de bine ca painea alba atunci cand avem nevoie de un ” supliment” rapid de energie. In acest caz, paine alba ajuta doar daca este consumata goala

– nu protejeaza stomacul. Painea integrala poate irita mucoasa stomacala si mucoasa intestinala, dar aceasta se intampla de obicei doar celor care sufera de gastrita ori ulcer. Painea alba, in schimb, ajuta ca pansament gastric cu conditia sa fie bine coapta si mai ales daca este prajita.

Datorita  vitaminelor din grupa B  si a fibrelor, pe termen lung consumul de paine integrala in locul celei albe contribuie la incetinirea proceselor de imbatranire si la reducerea riscului de cancer si de afectiuni cardiovasculare

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s