Substante nocive

Atat viciile ( fumatul, consumul de alcool), cat si dieta nesanatoasa, bogata in sare, zahar si grasimi rele ne afecteaza organimsul intr-un timp scurt. Care este topul substantelor nocive in functie de viteza cu care produc dezechilibre in organism?

Locul 6: grasimile rele ( trans si saturate). Le gasim in special in margarina, produse de fast-food si patiserie, biscuiti, carne grasa si cascavaluri. Aceste grasimi favorizeaza aparitia de cheaguri de sange la doar 40-50 de minute dupa consumarea lor. Grasimile trans si cele saturate, conduc la cresterea nivelului de colesterol rau din corp. Consumarea zilnica a alimentelor bogate in aceste grasimi creste semnificativ riscul accidentelor cardiovasculare.

Locul 5: Cafeina: o gasim in cafea, unele bauturi racoritoare, bauturi energizante, ciocolata. Actioneaza la nivel cerebral in 20-25 de minute. Actiunea sa este complexa. Duce la eliberarea de adrenalina in corp, crescand prin aceasta ritmul cardiac si tensiunea arteriala.

Locul 4: sarea: consumata in exces duce la rigiditatea vaselor de sange in doar 12-15 minute. Cantitatea maxima de sare consumata la o masa ar trebui sa nu depaseasca 1.5-2 grame. Doza maxima de sare recomandata pentru o zi este intre 4-6 grame.

Locul 3: alcoolul: acesta ataca creierul in 5-6 minute daca este consumat pe stomacul gol. Consumat in cantitati foarte reduse, alcoolul este benefic pentru persoanele fara probleme de sanatate sau in cazul anumitor afectiuni cardiovasculare ( cu conditia de a nu fi asociat cu anumite medicamente specifice tratarii hipertensiunii si a unor afectiuni cardiace)

Locul2: zaharul:  ne poate creste glicemia si  secretia de insulina in doar 2-3 minute. Ridicarea nivelului de insulina inhiba secretia hormonilor de crestere si slabeste sistemul imunitar.

Locul 1: fumul de tigara: efectul sau nociv asupra plamanilor si al inimii este instantaneu ( de ordinul secundelor). Nivelul de oxigen din tesuturi scade imediat ce fumul de tigara este inhalat si revine la normal abia dupa 6 ore. Nicotina ajunge in creier dupa 5-7 minute de la inhalare. Fumul de tigara ocupa primul loc nu doar prin viteza cu care actioneaza: el este in top, conducand detasat si dupa criteriul nocivitatii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s