Asocieri periculoase pentru sanatate

1. Fumatul asociat cu utilizarea de anticonceptionale. Fumatul este oricum foarte nociv. Asociat cu majoritatea tipurilor de pilule contranceptive, riscul aparitiei unor cheaguri de sange capabile sa provoace tromboze creste semnificativ. Asocierea tigarilor cu anticonceptionalele creste probabilitatea de deces ca urmare a trombozelor.

2. Dusul fierbinte dupa sport. Antrenamentul genereaza, printre efectele imediate, cresterea temperaturii si dilatarea vaselor sanguine.  In aceste conditii dusul/baia este total contraindicat(a) imediat dupa antrenament. In plus, daca apa este fierbinte umiditatea aerului creste mai mult si mai rapid. Riscul dusului fierbinte dupa sport este de suprasolicitare a inmii si accidente vasculare. Faceti dus dupa ce respiratia revine si folositi apa calda, nu fierbinte.

3. Insuficienta/ lipsa somnului si cafeaua. Lipsa somnului stimuleaza  secretia unor hormoni care maresc ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Cafeaua ridica si ea tensiunea arteriala. Riscul de accident vascular creste semnificativ, in mod evident. Acelasi efect periculos o are si combinatia dintre lipsa somnului si stres sau suprasolicitare fizica. Dupa o noapte cu putin somn este indicat sa nu ” fortati”, sa nu consumati energizante, ci sa permiteti organismului sa functioneze la o ” turatie” mai redusa.

4. Alcoolul si energizantele. Energizantele ( cafeaua, bauturi energizante, etc), prin efectul lor de excitant cerebral, creeaza doar iluzia unei stari de luciditate apropiate celei ” normale” ( corespunzatoare alcolemiei 0). Aceasta „pacaleala” poate  conduce la decizii gresite si accidente grave ( fie ca persoana afectata decide sa conduca, practica un sport ce implica riscuri sau desfasoara alte activitati cu  potential periculos in condtitiile date).

5. Somnul dupa betie. Daca persoana in cauza nu este pozitionata cu fata in jos ( astfel incat sa poata respira) si nu este supravegheata, exista riscul de inec.

6. Efortul fizic practicat intr-un spatiu poluat cu fum de tigara. Nu trebuie sa ne gandim la un efort fizic de intensitate ridicata. Situatia cea mai frecventa este dansul intr-un club neaerisit perfect. Fumul de tigara ajunge in cantitati mai mari in plamani, deoarece respiratia este mai ampla iar frecventa sa mai ridicata.

7. Conducerea masinii si oboseala. Conducerea dupa o noapte cu doar 4 ore de somn este la fel de nesigura, conform rezultatul unor  experimente ( realizate in conditii controlate), ca si conducerea cu o alcolemie de  0,7-0,9 la mie. Sofatul dupa o noapte alba echivaleaza cu sofatul in  conditiile unei alcolemii de 1- 1,3 la mie ( riscul de accident fiind foarte mare). Daca sunteti obosit ( a) si chiar trebuie sa conduceti, tineti cont ca:

– pe de o parte, folosirea unor energizante ( spre deosebire de scenariul ” sofat dupa consum de alcool”) creste capacitatea de a conduce ( dar in niciun caz la nivelul  „normal”)

– pe de alta parte, combinatia energizante – nesomn creste riscul accidentelor vasculare ( mai mult decat cei 2 factori luati separat).

8. Hidratarea insuficienta in timpul calatoriilor lungi ( indeosebi cu avionul). Aceasta asociere creste riscul aparitiei cheagurilor de sange la nivelul picioarelor ( cheaguri care apoi pot avansa) in conditiile mentinerii aceleiasi pozitii ( in sezut, cu picioarele in jos) timp indelungat. Alti factori care favorizeaza aparitia cheagurilor in timpul calatoriilor lungi cu avionul: fumatul, predispozitia genetica pentru tromboza, folosirea anumitor anticonceptionale.

Riscul este teoretic prezent si in cazul imobilitatii pe perioade mari de timp, asociate cu anumite activitati ( cum este munca la calculator). In astfel de situatii este mult mai putin probabil sa nu va ridicati deloc/ sa nu va miscati amplu picioarele vreme de 90-120 de minute.

Obisnuiti-va ca atunci cand calatoriti pe distante mari sau munciti la calculator sa:

– sa va ridicati si sa mergeti din cand in cand ( la fiecare ora), sau, daca nu aveti posibilitatea, macar sa va miscati din timp  in timp picioarele.

– va hidratati corespunzator

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s