Virtutiile verzei

* Folositi-o mai ales cruda! – face cat un depozit intreg de medicamente.

Modesta varza pe care o punem atat de des in oale si farfurii si care va fi celebrata in triumf de Craciun, a fost candva o planta salbatica, de padure, ” domesticita” in urma cu mii de ani de catre populatiile din bazinul Marii Mediterane. In Dacia, se pare ca varza a fost adusa cu trei milenii in urma, de catre celti care o foloseau atat ca aliment, cat si ca medicament, ori ca ingredient magic. Tot in aceasta tripla calitate era folosita si de catre medicii din Grecia si din Roma Antica, unde varza era considera un soi de  panaceu universal. In Evul Mediu, ea a jucat un rol important, intre altele, in descoperirea Lumii Noi, facand posibile indelungatele calatorii ale marilor exploratori, care o carau la bordul corabiilor in butoaie, murata. Pe langa hrana, ea era folosita si ca medicament contra scorbutului, pe timpul lungilor traversari ale oceanelor. Dar, in ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a inceput sa fie cercetata de oamenii  de stiinta abia in ultimii 15 ani, cand aparatura de laborator, tot mai sofisticata, e permis identificarea, in frunzele sale, a unor substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiimflamatoare exceptionale. In plus, studiile statistice realizate pe la inceputul anilor `90 au mai pus in evidenta un lucru uimitor: populatiile la care varza este  aliment traditional, fiind consumata murata sau cruda in mari cantitati, se bucura de o neobisnuita imunitate la o multitudine de forme ale bolii canceroase.

Modul de administrare al verzei:

Mai multe institute de cercetare dedicate efectelor terapeutice ale verzei au ajuns la concluzia ca valoarea curativa a acestei legume este strict dependenta de modul sau de preparare. Au fost identificate trei variante de administrare a verzei:

– cruda

– preparata bland ( adica murata sau fiarta in abur)

– preparata vreme indelungata

* Boli prevenite cu ajutorul verzei:

– hepatita, bolile de ficat in general

–  boala canceroasa

– cancerul vezicii urinare

– cancerul de prostata

– cancerul la san

– cancerul de colon si de rect

– cancerul pulmonar

– cataracta

* Tratamente interne:

– ulcerul gastric

– polipi intestinali

– obezitate

-adjuvant contra cancerului uterin

– adjuvant contra cancerului la san

– valori ridicate ale colesterolului, ateloscleroza

– constipatia

– surmenaj fizic si intelectual

– menopauza

– infectii respiratorii

* Tratamente externe:

– arsuri de gravitate mica si medie

– rani care se vindeca greu

– eczeme infectioase, infectii fungice

– cancer de piele

– entorsa, luxatii

– dureri reumatice

* Frumusete:

– ten incarcat

– piele imbatranita

* Precautii si contraindicatii la tratamentul intern cu varza:

Toate studiile facute pana in frecvent arata ca  efectele adverse ale tratamentului cu varza sunt foarte rare si reduse ca intenstitate si se refera cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, usoare colici abdominale, in cazuri foarte rare diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil, la varza li se recomanda consumul de  condimente cum ar fi: chimenul, feniculul, ananasul, care sunt un adevarat antidot la astfel de probleme.

Varza va fi consumata cu prudenta, la inceput in cantitati foarte mici, de persoanele care suferita de colita de fermentatie, care s-ar putea sa nu suporte varza cruda ori pe cea murata, ci doar pe cea fiarta.

Anunțuri

Un gând despre “Virtutiile verzei

  1. un priein mi-a povestit cum o cunostinta de-a sa care suferea de cancer se invelea seara in foi de varza su dimineata foile de varza erau pline de otrava smulsa din corpul sau

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s