Patrunjelul

Generalitati:

Patrunjelul ( petroselinum crispum) este una din cele mai populare plante din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul din cele sapte condimente care lupta impotriva multor boli, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala ( produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat).

Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.

Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din Sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost utilizat initial ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din concursurile sportive dar si pentru decorarea mormintelor. Desi este inca incert cand si unde  a inceput sa fie consumat patrunjelul ca si condiment, istoricii presupun ca acest lucru s-ar fi intamplat in Evul Mediu, in Europa.

Beneficii pentru sanatate:

Patrunjelul are multiple calitati si contribuie la vindecarea diverselor boli: anemie, antioxidant, antibacterian, amelioreaza respiratia urat mirositoare, contribuie la tratarea  alopeciei, purifica sangele, intareste vasele de sange, digestie, antidiareic, diuretic, tratament pentru surditate si infectii ale urechii, dizolva calculii biliali, inlatura oboseala,  imbunatateste functia ficatului, splinei, rinichilor si a glandelor suprarenale. Suport hormonal, intarirea sistemului imunitar, inhiba formarea tumorilor, intepaturi de insecte, icter, boli renale si ale aparatului urinar, congestia hepatica, vedere nocturna, amelioreaza durerile reumatice, intarirea dintilor, slabit.

Beneficii nutritionale:

Planta are efect hidratant, hranitor, stimuleaza sistemul imunitar, imbunatateste capacitatea de asimiliare si de sintetizare a substantelor nutritive a majoritatii organelor.

Patrunjelul este bogat in clorofila, care are capacitatea de a purifica si de a inhiba raspandirea bacteriilor, ciupercilor si a altor microorganisme.

Patrunjelul este format din proteine in proportie de 20% ( aproximativ acelas procent ca si ciupercile). Planta contine vitamina B12 care este necesara pentru formarea celulelor rosii din sange si pentru dezvoltarea normala a celulelor, este importanta pentru fertilitate, sarcina, imunitate si prevenirea bolilor degenerative. Actiunea vitaminei B12 este inhibata de antibiotice, pilule contraceptive, stres, ficatul lenes sau de prezenta unor  paraziti in colon sau tractul digestiv.

Anunțuri

2 gânduri despre “Patrunjelul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s