Coca-Cola

Primele pahare de Coca-Cola 

 

Potrivit telegraph.co.uk, Coca Cola si-a facut debutul in 1886 in Farmacia Jacob’s din Atlanta. Primele pahare de Coca-Cola se vindeau cu 5 centi, iar in primul an creatorul John Pemberton vindea, in medie, 9 pahare pe zi.
  • John Pemberton a murit in 1888 fara sa realizeze ce succes va avea inventia sa.

Intre 1888 si 1891, afacerea a fost cumparata de Griggs Candler, un om de afaceri din Atlanta, pentru doar 2.300 de dolari. Pana in 1895, bautura era deja in expansiune nationala, construindu-se fabrici in Chicago, Dallas si Los Angeles

Primii sportivi care au consumat Coca-Cola au fost ciclistii. Campionul mondial Bobby Walthour a si facut reclama acestei bauturi intr-un ziar, in 1909.

In ciuda faptului ca era un foarte abil om de afaceri, Candler nu a realizat ca Coca-Cola isi va realiza adevaratul potential cand va putea fi cumparata la sticla. Astfel in 1899, doi avocati, Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead, au cumparat dreptul exclusiv de a imbutelia si vinde bautura pentru suma de 1 dolar.

  • Prima fabrica de imbuteliere marca Coca-Cola in Asia a fost inaugurata in Filipine, in 1912. In Europa, prima fabrica de imbuteliere s-a deschis in Franta, in 1919.
Fanta si Sprite  

Cand brandul a inceput sa se bucure de succes au inceput sa apara pe piata si “copiile”, astfel in 1961 a luat nastere forma unica a sticlei de Coca Cola, pe care o recunosteai chiar si pe intuneric.

  • Primul set de 6 sticle a aparut in 1923, fiind o inovatie pentru acea vreme.

Dupa 70 de ani de succes cu brandul Coca Cola, compania a decis sa-si largeasca numarul de branduri: Fanta “s-a nascut” in 1940 insa a fost introdusa pe piata in 1950, apoi in 1961 a fost lansata si bautura pe baza de suc de lamaie, Sprite, TAB in 1963 si Fresca in 1966.

  • In 1960 Coca-Cola Company a achizitionat Compania Minute Maid, adaugand o linie noua de sucuri.
Primele reclame si Diet Coke 

Prezenta internationala a companiei a crescut rapid, iar reclama, intotdeauna o parte importanta a afacerii, s-a implinit cu adevarat in anii 70, scrie ipedia.ro.

  • In decursul anilor, modul de a face reclama pentru Coca-Cola s-a schimbat in multe privinte, dar mesajul, ca si marca inregistrata, au ramas aceleasi.
  • In anii ’80 a fost introdusa si Diet Coke, cand o lume intreaga era cuprinsa de febra fitness-ului.
  • Dupa 99 de ani in care s-a folosit aceeasi reteta, in 1985 s-a incercat schimbarea gustului si in ciuda testelor, in timpul carora voluntarii s-au declarat multumiti de noul gust, cand a fost introdusa pe piata, noua bautura a fost un adevarat esec, ceea ce a dus la o reintoarcere la reteta clasica.
  • Ursul polar a fost adoptat de Coca-Cola in 1993, odata cu demararea companiei Always Coca Cola.
  • De-a lungul timpului, coca-cola a dat nastere la o serie de mituri, dintre care amintim ca la un moment dat se auzea ca intial Coca-Cola a fost verde sau ca daca lasi o bucata de carne intr-un pahar cu Coca-Cola aceasta se va dizolva.

Sursa: http://www.9am.ro

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s