Proteze

Un grup de cercetatori britanici au descoperit 2 proteze pentru degetele mari de la picioare la mumii egiptene. Potrivit acestora, este vorba despre cele mai vechi proteze descoperite vreodata in lume.

Oamenii de stiinta au demonstrat ca bucata de lemn si piele compusa din trei parti, gasita intr-un sarcofag egiptean de la Muzeul din Cairo si intr-unul de la British Museum, era utilizata ca proteza la acesti egipteni de vita nobila care nu mai aveau degetul mare de la picior. Vechi de 2 600 de ani, sunt primele proteze descoperite vreodata. Dr. Jacky Finch, din echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester, arata in revista “Lancet” ca “pentru a fi considerata o proteza adevarata trebuie sa raspunda mai multor criterii. Materialul trebuie sa reziste la forte fizice, sa nu se rupa si sa nu se strice cand este folosit. Si proportiile sunt importante, iar aspectul trebuie sa fie destul de natural ca sa fie acceptabil atat pentru utilizator, cat si pentru anturajul sau. Este necesar ca proteza sa poata fi pusa si scoasa usor. Cel mai important este insa sa usureze mersul.”

Replici fidele ale acestor proteze pentru degetele mari au fost testate de cativa voluntari. Purtand imitatiile protezelor egiptene ei au obtinut rezultate bune, un voluntar reusind sa mearga foarte bine cu doua proteze. Senzorii montati sub picioarele voluntarilor n-au detectat o crestere semnificativa a presiunii exercitate, iar oamenii au apreciat ca protezele sunt foarte confortabile.

Sursa: AGERPRES

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s