Diferenta

Nevoile primare ale oamenilor se considera a fi: sanatatea, banii ( prin intermediul carora obtinem alimente, adapost, imbracaminte si distractii), dragostea. Unul din modurile de a atinge aceste obiective este sa fii bogat si prosper. Dupa cum exista oameni bogati si oameni saraci, tot asa exista si tari bogate si tari sarace. Diferenta intre tarile bogate si tarile sarace nu consta in vechimea lor.  acest fapt poate fi dovedit daca dam exemplu tari precum Egiptul sau India, care exista de mii de ani, dar sunt sarace. Spre deosebire de acestea, sunt tari ca Australia sau Noua Zeelanda, care cu mai putin de 150 de ani erau necunoscute, iar astazi sunt tari dezvoltate si bogate.

Diferenta dintre tarile bogate si tarile sarace nu este legata de resuresele naturale pe care acestea le poseda. De exemplu, Japonia, care are un teritoriu mmic si muntos, care nu este deloc potrivit nici agriculturii si nici cresterii vitelor si nici nu are petrol sau minereuri, dar este a doua putere economica mondiala. Mai avem si exemplul Elvetiei, tara fara acces la mare, dar care detine una din cele mai  mari flote maritime din lume. Care nu are cacao, dar are ciocolata cea mai buna din lume. Care in putinii ei km² creste vite si permite cultura doar 4 luni pe an, deoarece in restul timpului este foarte frig. Care are cele mai bune produse lactate din Europa. Si care, ca si Japonia, nu are materii prime, dar exporta produse de o calitate greu de intrecut. O tara pe care ordinea, siguranta si munca au transformat-o  in ” casa de bani” a lumii…

…si nu este nici inteligenta oamenilor cea care face diferenta intre bogatie si saracie. Acest fapt este demonstrat de studentii din tarile sarace care studiaza in tarile bogate si obtine rezultate excelente in educatia lor.  In sfarsit, putem spune ca nici rasa nu face diferenta intre bogati si saraci. In tarile Europei Occidentale putem vedea cum „lenesii” ( hispanici, est europeni sau africani), demonstreaza ca ei sunt forta productiva in aceste tari. Studiind comportamentul persoanelor din tarile bogate, descoperim ca marea parte a populatiei respecta urmatoarele reguli ( ordinea nu este importanta):  etica, integritatea si cinstea. Ordinea si curatenia. Punctualitatea, responsabilitatea, dorinta de perfectionare, respectul pentru lege, dorinta de a face bine ceea ce faci, cheltuiala cu chibzuinta, unitatea de actiune.

Si atunci, ce face diferenta?

Atitudinea oamenilor face diferenta. Nu suntem saraci din cauza ca tara noastra n-are resurse naturale sau fiindca natura este cruda cu noi. Suntem saraci pur si simplu din cauza atitudinii noastre. Ne lipseste caracterul pentru a ne comporta dupa aceste principii de baza ale functionarii societatii. daca vom astepta ca Guvernul sa ne rezolve probleme noastre, vom astepta toata viata. O atentie deosebita acordata  faptelor noastre, impreuna cu schimbarea de atitudine pot contribui la intrarea tarii noastre pe drumul progresului si bunastarii. Impreuna si numai impreuna vom putea modela o tara mai buna.  Vom trai asa cum gandim si cum actionam!

* A fi fericit nu este mana destinului, ci mai degraba consecinta  optiunilor noastre de a ne comporta fata de cei din jur.

* Ia seama la  gandurile tale, caci ele vor deveni cuvinte.

* Ia seama la  cuvintele tale, caci ele vor deveni fapte.

* Ia seama la faptele tale, caci ele vor deveni obiceiuri.

* Ia seama la obiceiurile tale, caci ele iti vor modela caracterul.

* Ia seama la caracteeul tau, caci el iti va conditiona destinul.

* Iar destinul va fi viata ta…

 

 

Anunțuri

6 gânduri despre “Diferenta

  1. @Alin: crede-ma ca stiu foarte bine ce zici. Eu am patit o faza nasoala de curand la serviciu, cand m-am contrazis cu un coleg pe o tema asemanatoare. Totul a pornit de la Mircea Badea. Cand am zis eu ca imi place emisiunea „In gura presei”, pt ca Badea spune lucrurilor pe nume, a sarit el repede cu gura, ca nu-l suporta, ca e un prost si ca Diaconescu face televiziunea, ca el spune adevarul si prostii de genul asta. Si exemple ca el am foarte multe, din pacate.

  2. scumpa mea bibi, sunt perfect de acord cu tine !!!! si eu sunt distrus moral zi de zi cand vad tot ce spuneai ! mai ales, la oamenii din mediul de unde sunt eu. Majoritatea sunt batrani si prosti ca noaptea !!! Habar nu au ce e notiunea de banca, de democratie…etc…am dar niste exemple… Si daca i-ai auzi de ex. ca se uita la OTV il cred pe Dan Diaconescu, ei chiar cred ce vb ala, cand ala nu ar trebui sa existe pe planeta…imi vine sa ma sinucid !!!

  3. sa te lamuresc : fiindca suntem o tara de prosti, avem conducerea aceasta, a carei vina este starea in care ne aflam !!!

  4. @Alin: problema noastra nu sta in puterea celor de la conducere. E vina noastra, pentru ca suntem o tara de prosti si de frustrati. Inculti, cocalari si pitipoance. Au aratat la stiri zilele trecute, ca 40% din populatia Romaniei nu stie sa scrie si sa citeasca. Cum am putea progresa in conditiile astea? Tocmai din cauza lipsei de cultura ii lasam pe altii sa ia decizii in locul nostru si unii nici macar nu vad cad de greu e pe zi ce trece:(

  5. simplu de zis. dar is vorbe goale. fiindca orice am face, nu putem schimba nimic in tara asta, ca altii decid

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s