Biserica Sf. Nicolae din Densus

Biserica Sfantul Nicolae din Densus, se afla in judetul Hunedoara, find cea mai veche biserica romaneasca in care si astazi au loc slujbe religioase. Datorita particularitatilor acesteia, biserica este cunoscuta drept cel mai ciudat edificiu din Tara Hategului.

Localitatea Densus  este situata la o distanta de aproape 10 km fata de orasul Hateg, in apropierea fostei capitale a Daciei – Sarmisegetusa Regia.

Povestea bisericii la care au contribuit si unii istorici, autori a diferite supozitii, ar incepe inainte de ocuparea Daciei de catre romani. Destule fete bisericesti sustin ca la  Densus ar fi existat un lacas de cult crestin cu multi ani inainte de sosirea legiunilor lui Traian.

O alta varianta ar fi aceia ca pe locul actualei biserici ar fi existat un templu inchinat Zeului Marte ( al razboiului) de catre urmasii generalului  roman  Longinus Maximus, cazut in lupta in timpul razboiului daco-roman.

Cea mai vehiculata parere este cea care sustine ca  actuala biserica din Densus a fost un templu roman crestinizat, adica o biserica paleocrestina construita intre secolele IV-VI, fiind si prima biserica de pe teritoriul Daciei. Cert este faptul ca biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitatea secolului al IV-lea. In sustinerea parerii cum ca aceasta ar fi fost la inceput un templu pagan, vine argumentul ca altarul bisercii este mai aproape de directia sud, decat de cea de est. Alte indicii ar fi forma acoperisului, care privit din lateral, are forma unei pasari, mai precis porumbel, iar deasupra altarului se afla doi lei de piatra, situati coada in coada.

In interiorul bisericii cat si in imprejurimi s-au facut numeroase investigatii, dar, cu toate acestea, biserica monument continua sa-si pastreze taina. Cercetarile efectuate indreptatesc ipoteza conform careia biserica a suferit mari modificari de-a lungul timpului, in special  la sfarsitul secolului al XIII-lea.

 

Din punct de vedere al arhitecturii, biserica prezinta un plan patrat cu latura de 6 m.Spre est se afla o adanca absida semicirculara, atat la interior cat si la exterior, avand pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. La diferite nivele ale zidurilor se observa motivul arhitectonic in dinti de ferastrau.

Construita din blocuri, bolovani de rau si materiale luate din fosta capitala romana a provinciei Dacia – caramizi cu inscriptii romane, pietre funerare, tuburi de canalizare – biserica are un aspect neobisnuit, starnind admiratie si uimire.

Valoroasele fragmente de  pictura murala, datand din 1443, opera unei echipe de maestrii, in frunte cu Stefan, unul din primii zugravi romani cunoscuti, vadesc stranse legaturi stilistice cu picturile de epoca din Tara Romaneasca.

Dintre elementele decorative, cel mai mult atrag atentia doi lei asezati chiar deasupra absidei altarului. Specialistii au afirmat initial ca doar romanii ar fi putut  folosi aceste simboluri, pentru ca dacii nu aveau de unde sa cunoasca un asemenea animal.

Descoperirea unui scut dacic pe care era reprezentat un leu ridica multe alte semne de intrebare. Chiar si masa altarului pe care slujeste preotul este o piatra funerara romana datand din secolele II-III d. Hr. Noile descoperiri arheologice din zona ( o piatra pe care se afla o inscriptie in limba latina, dar care vesteste o sarbatoare dacica), par a adanci si mai mult misterele acestei zone.

Lacasul a fost folosit ca biserica de catre romanii care au imbratisat calvinismul, iar dupa unirea romanilor transilvaneni cu Biserica Romei, a devenit biserica greco-catolica. In 1948, odata cu interzicerea  Bisericii Romane Unite cu Roma, lacasul a fost trecut de autoritati in folosinta Bisericii  Ortodoxe Romane.

Biserica Sfantul Nicolae  din Densus figureaza pe lista de monumente din patrimoniul UNESCO, iar acum, dupa restaurare, frumusetea ei impresioneaza.

Anunțuri

Un gând despre “Biserica Sf. Nicolae din Densus

  1. împrejurul Bisericii Ortodoxe sunt numeroase mormite; nu mă refer la cele ale satului ci la cele din jurul imediat al Bisericii. Am fost martor când au fost descoperite şi făcute slujbe pentru cei ale căror oseminte au fost descoperite acolo în jurul Bisericii. din păcate nu am avut aparat foto la vremea aceea însă dacă întrebaţi mai în amănunt poate veţi afla mai multe detalii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s