Mituri despre vin

vinLicoarea zeilor greci, vinul (si mai ales vinul rosu), a ajuns relativ recent in centrul atentiei cercetatorilor, pentru a se stabili cat mai exact valoarea medicala a sa si a se delimita adevarul de mit.

1) “Vinul rosu creste tensiunea iar vinul alb scade tensiunea arteriala”.
Fals: alcoolul creste ritmul cardiac si, prin urmare, tensiunea. Toate bauturile alcoolice cresc, mai mult sau mai putin in functie de concentratia de alcool si de cantitatea consumata, tensiunea arteriala. Asadar, si vinul alb creste tensiunea.

2) “Vinul este interzis cardiacilor”.
Depinde de natura specifica a afectiunii. In general, consumul unei cantitati mici de vin rosu este recomandat pentru cardiaci. In cazul cardiacilor, cantitatile maxime admise vor fi stabilite de medicul personal. Pentru cei care sufera de hipertensiune severa si rezistenta la tratament, consumul de vin (si de orice alte bauturi alcoolice) este strict interzis.

3) “Vinul rosu previne bolile de inima”.
Adevarat. Chiar daca alcoolul creste tensiunea arteriala, efectul hipertensiv al unui singur pahar de vin pe zi este redus (foarte redus daca aceasta cantitate este impartita in 2-3 portii). In schimb, aceeasi cantitate de vin rosu are o eficienta foarte ridicata in a proteja sistemul cardiovascular, datorita antioxidantilor continuti. Principalul antioxidant din vin responsabil de protejarea inimii si a vaselor de sange este resveratrolul. Resveratrolul este un antioxidant puternic care scade colesterolul rau, fluidizeaza sangele si reduce semnificativ riscul formarii de cheaguri de sange. De asemenea, impiedica imbatranirea prematura, in special imbatranirea sistemului cardiovascular si a creierului. Resveratrolul se gaseste doar in vinul rosu (de la coaja strugurilor negri). Alte surse de resveratrol: afinele, dudele rosii, ciresele negre, murele, varza rosie, rodiile, samburii strugurilor (indiferent de tipul de struguri).

4) „Consumul de vin in cantitati mici scade riscul de cancer”.
Adevarat. Tot vinul rosu este mai eficient si in acest caz, deoarece resveratrolul este un anticancerigen foarte eficient. Trebuie sa mentionez ca si vinul roze si chiar cel alb sunt utile in prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a diverselor forme de cancer, datorita antioxidantilor continuti, dar eficienta lor este mult mai redusa fata de cea a vinului rosu.

5) „Consumul de vin rosu in cantitate redusa ajuta la mentinerea greutatii”.
Adevarat. Vinul ofera intre 70 si 85 de calorii la 100 g, aportul de calorii pentru 150 – 200 ml de vin consumat intr-o zi fiind asadar redus. Pe de alta parte, resveratrolul din vinul rosu contribuie la accelerarea metabolismului.

6) „Vinul este mai sanatos decat strugurii din care a fost obtinut”.
Fals: strugurii nu contin alcool (mai exact spus, concentratia in alcool a strugurilor copti, dar “netrecuti”, este foarte redusa, pana in 1%), ei sunt mai sanatosi decat vinul – cantitatea consumata nu trebuie limitata ca in cazul vinului. Strugurii negri reprezinta o sursa complexa si foarte bogata de antioxidanti. Va recomand ca atunci cand consumati struguri (de orice culoare) sa le mestecati si samburii.

7) “Vinul din comert poate sa fie facut din chimicale”.
Din pacate, este adevarat. Vinul poate fi obtinut partial sau integral cu ajutorul alcoolului alimentar si al unor chimicale care vor conferi gustul si parfumul vinului autentic. Este destul de greu, uneori imposibil pentru cine nu este degustator profesionist de vinuri sa faca diferenta intre un vin natural si unul cu adaos de potentiatori.
Concluzii si recomandari

Strugurii sunt mai utili pentru sanatatea noastra decat vinul, al carui consum zilnic trebuie limitat (limita maxima pentru o persoana sanatoasa se incadreaza in general, in functie de sex si de masa corporala, intre 150 si 350 ml pe zi; aceasta limita maxima nu trebuie in niciun caz atinsa zilnic). Pentru a beneficia de calitatile vinului si, in acelasi timp, a nu risca dezvoltarea unor afectiuni urmare a alcoolului continut, puteti consuma vin – daca alcoolul nu va este contraindicat in mod expres si fara a consuma alte alcoolice – de maximum 2-3 ori pe saptamana (in limitele zilnice mentionate). Inlocuiti vinul cu strugurii proaspeti ori de cate ori aveti posibilitatea. Feriti-va sa cumparati vin din comert; cumparati vinul de la surse de incredere (sau, daca aveti posibilitatea, consumati vin din productia proprie!).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s