6 mituri despre ciuperci

ciuperciCompozitia si, implicit, valoarea nutritiva a ciupercilor comestibile difera in primul rand in functie de specie, apoi in functie de substratul pe care ele cresc. Cu toate acestea, exista unele adevaruri general valabile legate de proprietatile ciupercilor comestibile.
Din pacate, au aparut si numeroase mituri false despre ciuperci, mituri care in general tind sa le supraestimeze valoarea si chiar sa le confere calitati pe care nu le poseda.

1) Ciupercile contin cantitati importante de proteine, putand suplini carnea.
Fals. Continutul de proteine al ciupercilor variaza intre 2% si 4,5%, valori foarte reduse comparativ cu carnea.
Pe de alta parte, proteinele din ciuperci se apropie de cele din carne prin calitatea si complexitatea lor (exista specii de ciuperci care contin 6-7 dintre cei 9 aminoacizi esentiali; combinand ciupercile comestibile, putem obtine toti aminoacizii esentiali, dar in cantitati mici).

2) Ciupercile au putine calorii, fiind bune daca tinem dieta.
Ciupercile contin intr-adevar putine calorii, dar raportul dintre continutul de calorii si cel de proteine la 100 de grame este mereu mai mare decat in cazul carnii slabe (pentru unele specii, acest raport calorii / proteine este ceva mai mic fata de carnurile grase). Numarul de calorii la 100 de grame variaza, pentru ciuperci, intre 25 si 45.
Ciupercile sunt bogate in fibre, ceea ce ajuta la un bun tranzit intestinal si la dieta.

3) Ciupercile sunt bogate in vitamine.
Ciupercile nu sunt printre cei mai buni vitaminizanti naturali. Vitaminele pe care ni le ofera ciupercile sunt in principal vitamina D si vitamine din complexul B. In functie de specie si de conditiile de crestere, pot fi o sursa importanta de vitamina D (de aceea, ele pot fi de ajutor iarna, cand o suprafata mai mica din piele este expusa luminii si cand intervalele cu soare sunt mai reduse).

4) Ciupercile sunt bogate in minerale.
Adevarat.
In general, ciupercile au un continut bogat si complex de minerale (in special potasiul si fosforul sunt in cantitati destul de ridicate). Exceptie o face tocmai calciul, cantitatea de calciu din ciuperci fiind infima in raport cu necesarul de calciu al organismului.

5) Ciupercile sunt un elixir al sanatatii.
Fals.
Chiar si ciupercile comestibile si tinere pot fi (depinde de soi) daunatoare sanatatii, daca nu le fierbem bine. Ciupercile batrane ne pot afecta stomacul sau ficatul chiar daca le preparam corespunzator. Indiferent de specie si de modul de preparare, cardiacii este indicat sa consume ciupercile in cantitati mici si doar ocazional (cel mai bine este sa le evite).

6) Ciupercile sunt un bun afrodisiac.
Ciupercile au o oarecare actiune afrodisiaca, fara ca eficienta lor in acest sens sa fie una foarte ridicata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s