Comori antice disparute

Cati dintre noi n-au visat in copilarie, impresionati de fascinantele povesti cu aventurieri si pirati, sa porneasca intr-o aventura epica pe mare, prin munti, jungle si paduri, in cautarea unei comori ascunse? ” Filme, povesti, fictiune” vor spune unii, poate cei mai multi. Nu in totalitate adevarat! Din perioade stravechi, din vremuri legendare, din antichitate si chiar din Evul Mediu, ne parvin informatii, unele mai credibile, altele mai putin, cu privire la fabuloasele comori ascunse si pierdute, care au lasat in urma himere ale unor bogatii uriase, promise uneori chiar si de harti. Sapte dintre aceste harti, au o importanta speciala, atat prin valoarea lor propiu-zisa, cat si prin incarcatura culturala , religioasa si mitologica pe care o emana.

Chivotul Legamantului:


Chivotul Legii, cum se mai numeste artefactul mentionat in capitolul Exodului din Biblie, reprezinta cea mai importanta comoara a Crestinatatii. Pentru istraeliti, el constituia cel mai sacru obiect de pe Pamant, creat de Dumnezeu Insusi, in acord cu Moise, pe Muntele Sinai. Chivotul este un cufar masiv, poleit cu aur, lung de 118 cm, inalt si lat de 78 cm cu o pereche de manere din lemn de o parte si de cealalta a lungimii sale pentru transport si cu doi heruvimii din aur, dispusi fata in fata, cu aripile intinse, deasupra ” capacului ispasirii” Cufarul trebuia sa adaposteasca relicvele sacre, printre care cele doua table de piatra pe care erau scrise cele Zece Porunci si un vas cu mana din cer care cazuse spre hrana evreilor in pustie, dupa ce au trecut Marea Rosie dupa ce au fost eliberati din robia Egiptului.

Ierusalimul, capitala regatului israelian si casa Templului lui Solomon, era si locul in care era gazduit Chivotul Legamantului. In 607 i.Hr. orasul a fost jefuit de catre babilonieni, mai bine de un milion de oameni fiind ucisi. 70 de ani mai tarziu, cand israelitii s-au intors in cetate, Chivotul disparuse. De atunci, nu se stie ce s-a intamplat cu aceasta relicva nepretuita, iar diferitele zvonuri au fost alimentate numai de speculatii. Dintre acestea, cea mai raspandita este cea conform careia Chivotul ar fi fost ascuns de catre israeliti inainte de a fugi din oras, odata cu ocupatia babilonienilor. Locatiile posibile se spune ca ar fi Muntele Nebo din Egipt sau Etiopia. Intrebarea este insa, daca chivotul fusese ascuns de catre israeliti de ce acestia nu l-au recuperat cand s-au intors sa-si reconstruiasca orasul?

In ciuda lipsei unei dovezi istorice, credinta ortodoxilor etiopieni in Chivotul din Aksum continua sa fie puterea. Conform legendei, in imensul sit funerar al regilor de la Aksum a fost ascuns Chivotul Legii, comoara cea mai de pret a Israelului. Vechi de peste 1700 de ani si inalt de 24 m, Obeliscul din Aksum, in care se presupune ca se afla Chivotul, cantareste nu mai putin de 100 de tone. Misterul ridicarii absolut incredibile a obeliscului i-a facut pe multi sa lanseze fel de fel de teorii, care mai de care mai fantasmagorice. Insa, nici pana in ziua de azi arheologii nu au putut explora in intregime labirintul subteran aflat sub colosul de granit. Pe langa acestea, oamenii de stiinta din zilele noastre nu au reusit sa-si explice de ce labirintul subteran e pazit atat de strasnic de capcane mortale pentru oricine incearca sa exploreze tunelurile.

Altii cred ca, chivotul ar fi fost distrus de catre babilonieni, in timp ce credinta altora este ca insusi Dumnezeu a ascuns chivotul printr-o interventie divina si ca artefactul va fi gasit doar de catre cei drepti. Dat fiind ca nu exista nicio mentiune despre distrugerea acestuia, oamenii nu au incetat nici pana astazi sa-l caute si sa dezlege marele mister.

Camera de Chihlimbar:


Foarte multi o considera a opta minune a lumii. Alcatuita din placi de chihlimbar, poleite cu foita de aur a fost creata de catre artizani germani si rusi la inceputul secolului al XVIII-lea i oferita de catre regele Prusiei, Friedrich Wilhelm I, aliatului sau rus, tarul Petru cel Mare, in 1716, drept un simbol al prieteniei, in urma relatiilor diplomatice exemplare dintre cele doua tari. Impresionanta camera construita din chihlimbar si alte pietre pretioase care acum ar valora mai mult de 200 de milioane de dolari, a disparut fara urma in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de atunci fiind una dintre cele mai vandute comori. Pana in prezent, nimeni nu a reusit sa-i dea de urma, cu toate ca, atat oamenii de stiinta au facut investigatii amanuntite pentru a o gasi, cat si cautatorii de comori au vanat-o constant pentru a se imbogati.

Exista o serie de teorii in legatura cu ce s-ar fi putut intampla cu ea. Unii cred ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in timp ce s-a incercat transportul camerei din Rusia in Germania, ambarcatiunea care ducea cele 27 de cufere cu pretioasa comoara s-a scufundat in mare. Altii sustin ca a ars in timpul bombardamentelor asupra castelului din Krolewiec, unde fusese ascunsa in timpul razboiului. Sau ca s-ar afla intr-o mina de argint abandonata din Thuringia. Sau ascunsa in malurile unei lagune din Marea Baltica. Insa, toti sustinatorii acestor teorii cad de comun acord asupra faptului ca este putin probabil ca legendara camera sa fie vreodata gasita. Pana cand se va afla adevarul, internetul va abunda in continuare in teorii din ce in ce mai fantastice despre camera, iar multe filme se vor inspira din povestea ei.

Din intreaga camera s-a recuperat in 1997 doar o mica bucata din placa de chihlimbar cu care aceasta fusese captusita. Un avocat din Bremen care pusese mana pe pretioasa piesa, a incercat sa o vanda unui fost ofiter de marina. Din fericire, acesta facea parte dintr-un grup de arheologi care incercau de cativa ani sa gaseasca ramasitele camerei si astfel piesa a ajuns in maini bune, adica in custodia unui muzeu din Rusia.

Frustrati ca nu o pot gasi, istoricii si arheologii s-au hotarat sa o reconstruiasca. Munca de refacere a inceput in 1980, specialistii incercand sa recreeze Camera dupa fotografiile, amintirile, descrierile si ramasitele din original. Insa, in ciuda aparaturii moderne avuta astazi la dispozitie, impresionanta creatie este extrem de greu de dus la bun sfarsit. Se pare ca istoria isi are caile ei intortocheate si ironice: nemtii au creat camera, au facut-o cadou rusilor, au luat-o inapoi, pentru ca acum ei sa fie cei care platesc pentru reconstructia ei.

3. Comoara lui Decebal:

Existenta tezaurului regelui Decebal constituie una din cele mai fascinante enigme ale istoriei romanesti. Aceasta porneste de la afirmatiile istoricului roman Dio Cassius ( 155 sau 163/164-229), dupa care, in urma cuceririi romane, au fost descoperite si comorile lui Decebal, care se aflau sub raul Sargetia din apropierea capitalei sale. Istoricul spune ca Decebal ” a abatut raul cu ajutorul unor prizonieri si a sapat acolo o groapa. A pus in ea o multime de argint si de aur, precum si alte lucruri foarte pretioase, mai ales printre cele care suportau umezeala, iar dupa aceea a adus raul din nou in albia lui. Tot cu prizonierii a pus in siguranta, in pesteri, vesminte si alte lucruri mai putin pretioase. Dar Bicilis, un tovaras al sau care cunostea cele intamplate, a fost luat prizonier si a dat in vileag toate acestea.”

De asemenea, Nicolae Iorga scrie intr-o lucrare ca ” Monarhul dac, in ultimul adapost de munte, dupa ce ascunse in pesteri o parte din comorile mult timp adunate, intinse masa in  urma singurilor sai tovarasi.” Nu in ultimul rand, o scena de pe Columna Traiana infatiseaza o coloana de animale ce transporta prazi din Dacia. Unii daci cred ca este vorba despre tezaurul lui Decebal, descoperit in albia raului Sargetia ( Sargetica), dupa unii speacialisti actualul curs al raului Strei.

Majoritatea arheologilor au considerat aprecierile lui Cassius drept o legenda preluata la origini de la Diodor din Sicilia. Scriitorul bizantin Ioanes Lydus, in lucrarea ” De Magistratibus”, elaborata pe baza celei a lui  Criton, doctorul lui Traian si anume ” Getica”, apreciaza ca dupa infrangerea Daciei de catre romani s-au preluat prazi bogate in argint si aur in greutate de 5.000.000 de livre, vase si sticlarie de valoare si peste 50.000 de razboinici bastinasi capturati cu arme cu  tot. Jerome Carcopino, profesor la Facultatea de Litere a Universitatii pariziene, s-a implicat masiv in analiza prazii de razboi din Dacia. El a opinat pentru 165.500 kg de aur si 331.000 kg de argint in valoare totala de  62.200.000 franci de aur. Desi multe din cifrele pe care le-a vehiculat au fost considerate exagerate, ele ofera totusi o imagine sugestiva asupra bogatiilor Daciei, in care putea fi foarte bine inclus si tezaurul regal si care au contribuit in mare masura la rezolvarea crizei financiare din Imperiul Roman si la desavarsirea unor mari constructii. Nimeni nu a cautat, insa, pe teren tezaurul lui Decebal.

4. Comoara lui Montezuma:

Distrugerea imperiului Aztec de catre spanioli a ajuns in punctul culminant pe 1 iulie 1520. Dupa ce l-a ranit mortal pe imparatul Montezuma, Hernando Cortes, crezand ca va castiga razboiul, a orodnat oamenii sai sa stranga bogatiile regatului, in incercarea de a parasi continentul pe timp de noapte. Insa, aztecii furiosi, care vroiau sa-si razbune conducatorul si sa-si apere capitala, nu i-au lasat pe conquistatori sa ajunga prea departe, atacandu-i in apropierea capitalei Tenochtitlan, unde au avut loc lupte crancene. Carnagiul care a urmat a umplut lacul Tezcuco cu cadavrele spaniolilor si comorile furate ale lui Montezuma; nenumarate ornamente din aur si argint si o colectie impresionanta de bijuterii.

Cortes si cativa oameni au reusit sa scape cu viata si s-au intors un an mai tarziu pentru a se razbuna. Cand locuitorii orasului  Tenochtitlan au aflat ca spaniolii se apropie, au ingropar ramasitele comorii in jurul Lacului Tezcuco pentru a o feri de lacomia spaniolilor. Astazi, imensa comoara ramane ascunsa in noroiul si mlastinile periferiei orasului Mexico City, locul unde fusese odata colosalul oras Tenochtitlan. Generatii de vanatori de comori au cautat in van tezaurul Un fost presedinte al Mexicului chiar a orodnat ca fundul lacului sa fie drenat, insa nici asa comoara aztecilor nu a fost gasita.

5. Comoara pierduta a faraonilor:

Atunci cand Howard Carter a (re)descoperit mormantul lui Tutankamon in Valea Regilor, in 1922, arheologul a fost uimit de splendoarea artefactelor care l-au insotit pe tanarul faraon pe lumea cealalta. Langa camera mortuara s-a gasit o comoara atat de mare incat lui Carter i-au trebuit 10 ani ca sa o termmine de catalogat. Totusi, atunci cand si alte camere mortuare ale unor faraoni mai proeminenti au fost descoperite in secolul XIX, camerele lor cu comori erau aproape goale. Toata lumea stie ca hotii de morminte au avut timp in atatea secole sa plece cu comorile, dar astfel de furturi par mai presus de infractorii marunti. Atunci unde sunt vastele comori ale faraonilor ingropati in Valea Regilor?

Unii cercetatori cred ca un anume Herihor ar putea face lumina in cazul acestui mister. Herihor a fost un inalt oficial  in timpul domniei lui  Ramses XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, impartindu-si regatul cu ginerele sau Piankh. Herihor s-a desemnat responsabil cu procedurile de ” reinmormantare” in Valea Regilor, avand astfel posibilitatea sa  praduiasca la nivel inalt majoritatea mormintelor regale. Mormantul lui Herihor nu a fost identificat niciodata, dar specialistii in domeniu sunt  de parere ca atunci cand aceste evenimente se vor intampla, multe dintre comorile pierdute ale Egiptului ( sau macar indicii despre ceea ce s-a intamplat cu ele) vor vedea lumina zilei.

6. Comoara de la Lima:

In 1820, in Peru Lima era in pragul revoltei. Ca o masura de precautie, viceregele orasului a decis sa mute bogatiile in Mexic, pentru a fi pastrate in siguranta. Astfel, pietre pretioase, doua statui de aur in marime naturala reprezentatnd-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus si multe altele au umplut 11 corabii, a caror valoare totala se ridica in acea vreme la suma de  60 de milioane de dolari. Viceregele i-a incredintat comanda transportului comandantului Wiliam Thompson de pe ” Dear Mary”, care s-a dovedit a fi un pirat nemilos. Acesta a condus vasele spre Insulele Cocos  din Oceanul Indian, unde se spune ca a ingropat comoara.

Apoi, ” Dear Mary” a fost capturata de spanioli si toti marinarii in afara de Thompson si ajutorul sau au fost spanzurati. Cei doi i-au condus pe temniceri pana la Insulele Cocos, unde au reusit sa scape in jungla. Nici ei, nici comoara nu au mai fost vazuti vreodata. De atunci, mai  mult de 300 de expeditii au incercat, fara succes sa gaseasca comoara de la Lima.

7. Comoara piratului Barba Neagra:

Faimosul pirat Edward  Teach, cunoscut si drept Barba Neagra si-a petrecut numai 2 ani ( 1716-1718) pradand marile. Insa, aceasta scurta perioada i-a fost suficienta pentru a strange o comoara imensa. In timp ce spaniolii erau ocupati sa puna mana pe aurul si argintul din Mexic si America de Sud, Barba Neagra si camarazii sai au asteptat rabdatori, dupa care s-au napustit asupra corabiilor incarcate cu comori, predandu-i pe spanioli, cand acestia se intorceau spre Batranul Continent. Barba Neagra a devenit in scurt timp, cel mai de temut pirat, capatand o reputatie de oportunist crud si lacom.

Povestea lui Barba Neagra a servit drept sursa de inspiratie pentru scenaristii trilogiei Piratii din Caraibe.

Domina prin teroare asupra  Indiilor de Vest si coasta Atlanticului a Americii de Nord, avand cartiere generale atat in Bahamas cat si in Carolina de Nord. SI-a gasit sfarsitul in noiembrie 1718, cand locotenentul britanic Robert  Maynard l-a decapitat si i-a atarnat capul pe corbaia sa, ca trofeu. Barba Neagra a recunoscut in fata calailor sai ca si-a ascuns comoara, insa nu a dezvaluit unde. Fapt care i-a determinat pe numerosi vanatori de comori sa o caute pana si astazi. Corabia scufundata a lui Barba Neagra, Queen Anne`s Revenge, se crede ca a fost descoperita in 1996, langa Beaufort, Carolina de Nord, insa incarcatura nu era la bord. Comoara ar putea fi ascunsa undeva pe Insulele Caraibe, in Golful  Chesapeake din Virginia sau in grotele din Insulele Cayman. Cert este ca nimeni nu a reusit sa o gaseasca si multi inca o mai cauta.

Reclame

Un gând despre “Comori antice disparute

  1. Pingback: Biancabibiri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s