7 minuni ale lumii

Locurile unde poti admira cele mai frumoase peisaje din lume? Muntele Everest, cascada Niagara, Marele Canion, Alpii sau faimoasa insula Bora Bora… dar aceste destinatii nu sunt o surpriza pentru nimeni, despre ele vorbesc toate ghidurile turistice. Dar subiectul celor mai spectaculoase peisaje din lume este departe de a fi epuizat.

Erta Ale:

Ludovico M. Nesbitt, in anul 1928, impreuna cu doi italieni, au devenit primii europeni care au ” vizitat” ansamblul de vulcani Erta Ale.

Erta Ale inseamna in limba afar ” muntii care fumega” si este in fapt, un ansamblu de 5 vulcani, care formeaza un arc de  cerc de 80 km lungime. In ciuda peisajelor stranii care iti taie respiratia si a jocurilor de culori vii care se infatiseaza in fata ochilor, Nesbitt a ramas insensibil, numit acest loc ” un peisaj al terorii”. Reactia sa poate fi explicata prin prisma conditiilor dure pe care exploratorii erau nevoiti sa le infrunte: temperaturi foarte ridicate ( aproape 75 de grade Celsius in timpul zilei), un nisip atat de fierbinte  incat le ardea talpile prin bocanci  si cel mai probabil, din cauza subtierii rezervelor de apa.

Depresiunea Dankil care adaposteste lantul vulcanic Erta Ale este o zona care intruneste conditiile unuia dintre cele mai dure locuri de pe Pamant: o campie parjolita, cu un continut ridicat de saruri in compozitia solului, care se afla sub nivelul marii. In trecut, acesta facea parte din Marea Rosie, pana la ridicarea Podisului Dankil. In apropiere de afla Lacul Karum, care reprezinta printre alte si o sursa substantiala de venit pentru familiile aflate in zona, oameni ce traiesc in special din cresterea animalelor si exploatarea si vanzarea sarii din lac. Nu foarte adanc, insa cu un continut ridicat de resurse minerale, lacul se afla la 120 de metrii sub nivelul marii. Doar pentru o perioada scurta din an, acesta se umfla, iar in jurul lui tasnesc izvoare fierbinti.

Formatiunile tsingy – Madagascar: desprinse parca dintr-un peisaj extraterestru, formatiunile calcaroase de pe insula Madagascar nu sunt nici pe departe atat de inofensive precum par in fotografii. Ascutite ca niste pumnale, acestea ating inaltimi de pana la 180 de metrii. Orice miscare gresita, poate insemna pentru un temerar o moarte sigura.  Desi par sa alcatuiasca un peisaj singuratic, lucrurile nu stau nici pe departe asa. Crocodilii care se ascund in grote subterane, perechi curiosi de ochi de lemurieni care supravegheaza ascunsi in frunzisulor copacilor. Si aveti grija pe unde calcati! Este suficient sa calcati o singura albina, pentru a fi atacat de un roi intreg, dornic de razbunare.

Platoul Ankarana este un paisaj carstic prin excelenta. Calcarul a permis formarea unor canioane adanci care adapostesc la randul lor intinderi verzi de padure formata din baobabi, smochini si palmieri. Apa s-a infiltrat pana in adancime, dand nastere unor grote care expun stalagmite si stalactite ce sfideaza imaginatia. Numita si ” Marea Insula Rosie” datorita predominantei culorii in sol, Madagascarul este un ecosistem unic. In prezent, acest ecosistem este amenintat cu disparitia din cauza fenomenului accelerat de eroziune al insulei.

Izvoarele de la Pamukkale – Turcia

Acestea se prezinta sub forma unor terase albe, mari si valurite, presarate cu ochiuri de apa care reflecta, in acelasi timp, cerul si peretii albi. Dincolo de proprietatile terapeutice ale apelor termale, aici au fost descoperite doua sanctuare, construite in antiteza. Unu apartine zeului intunericului si al mortii, Hades, iar celalalt, aflat in apropiere, ii este inchinat lui Apollo, zeul soarelui, al muzicii si al medicinei. Amplasarea nu este aleasa intamplator, ci marcheaza ideea de echilibru si compensatie care se aplica in viata umana.

Pamukkale se traduce prin ” castel de bumbac”, denumire care se explica perfect, cel putin din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, unii localnici sustin ca nu forma stranie a inspirat numele locului, ci faptul ca in trecut bastinasii obisnuiau sa-si usuce bumbacul aici. Tot acest peisaj fantastic  format din ziduri, inaltimi, terase si stalactite se intind pe o distanta de 2,5 km lungime, avand o latime de jumatate de km. Aproape tot ce e atins de apa sea copera cu var, iar  obiectele scufundate se transforma in piatra numai in cateva zile.

Lacurile Band-e Amir – Afganistan

Tocmai in tinuturile aride ale Afganistanului contrastele de culoare si de inaltime au dus in formarea unui peisaj fabulos la 3000 de m atitudine. Accesul este destul de dificil, intrucat se face pe un drum de munte, care are o lungime de 80 km. La sosire, exista un peisaj aproape paradisiac: lacuri intinse pe o lungime de 11 km, marginite de faleze de calcar si de argila, care se imbina intr-un joc de culori nebunesc, de la alb la rosiatic si de la albastru la cele mai nebanuite nuante de verde.

Chiar daca temperaturile ajung vara pana la 30 de grade Celsius, lacurile sunt tot timpul reci, deoarece sunt improspatate in fiecare an cu apa rezultata in urma topirii ghetarilor.

Muntele Galben – China

Formate din granit  cristalizat din roca  tomita si cu inaltimi de pana la 1800 de metri, unele piscuri poarta  denumiri  ce stau sa confirme originile de poveste ale locului.: Piscul Florii de Lotus, Culmea Stralucirii sau Piscul Capitalei Ceresti ( sunt numai 3 din cele 72 de piscuri care alcatuiesc Muntele Galben)

Frumusetea unica a peisajului a reprezentat muza suprema pentru generatii de artisti chinezi , care au stabilit ” Cele patru frumuseti supreme ale muntelui”: rocile si culmile muntoase, pinii care impodobesc muntii, unii avand peste 1000 de ani vechime, izvoarele fierbinti  cu temperaturi constante de 42 de grade Celsius tot timpul anului si in final, marea de nori care formeaza cununa muntilor in care isi ascund varfurile. Potecile marcate conduc trecatorii catre temple, castele, lacuri, stanci bizare, insa unele trasee sunt recomandate numai profesionistilor.

Un gând despre “7 minuni ale lumii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s