Ziua Nationala a Romaniei

1 decembrie este Ziua Nationala a României, potrivit Constituţiei din 2003, articolul 12, alineatul 2. Aceasta lege a fost adoptata anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu si  publicata in Monitorul Oficial nr 95 din 1 august 1990 fiind o
sărbătoare publică a României.

Semnificatii istorice:

La 1 decembrie 1918, Adunarea Nationala de la Alba Iulia, constituita din 1228 delegati si sprijinita de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colturile Ardealului si Banatului, a adoptat o Rezolutiune care consfinteste unirea tuturor romanilor din Transilvania si intreg Banatul cu Romania.

Rezoluţia votată de Marea Adunare Naţională, proclama:

1. Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc.

2. Egala indreptatire si deplina libertate autonoma confesionala pentru toate confesiunile din Stat.

3. Infaptuirea  desavarsita a unui regim curat democratic pe toate taramurile vietii publice. Votul obstesc, direct, egal, secret, pe comune, in mod proportional, pentru ambele sexe, in varsta de 21 de ani la reprezentarea in comune, judete ori parlament.

4. Desavarsita libertate de presa, asociere si intrunire, libera propaganda a tuturor gandurilor omenesti.

5. Reforma agrara radicala. Se va face conscrierea tuturor proprietatilor, in special a proprietatilor mari. In baza acestei conscrieri,  i se va face posibil taranului sa-si creeze o proprietate ( arator, padure, pasune), cel putin atat cat o sa poata munci el si familia lui. Principiul conducator al acestei politici agrare e , pe de o parte promovarea nivelarii sociale, pe de alta parte, potentarea productiunii.

6. Muncitorimei industriale i se asigura aceleasi drepturi si avantaje, care sunt legiferate in cele mai avansate state industriale din Apus.

Legea Unirii a fost  ratificata prin Decretul – Lege No 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I si votata de Adunarea Deputatilor in sedinta din  29 decembrie 1919 in unanimitate.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s