Istoria imnului national al Romaniei

Ideea unui imn national a aparut in prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii romani. Prin 1862 a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei cu Moldova. Castigatorul acestuia a fost compozitorul Eduard Hubsch cu piesa „Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale  Printul Domnitor.”

Aproape 20 de ani mai tarziu, poetul Vasile Alecsandri scris ” Imnul regal”, care devenea imnul de stat al Romaniei, fiind intonat pentru prima data in 1884. Acordurile lui s-au auzit in Romania pana in 1947.

In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Unul din ele fiind cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, ” Te slavim Romanie”( 1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pana in 1989, ” Trei culori cunosc pe lume.”, care era o varianta modificata a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.

Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu ( 1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann ( 1796- 1854), cunoscut poet si culegator de folclor.

Poemul ” Un rasunet”  a lui Andrei Muresanu, scris in vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note in cateva zile de Anton Pann si cantat pentru prima data pe 29 iunie 1848 la Ramnicul Valcea ( la 18 zile dupa izbucnirea Revolutiei).

 

Anunțuri

Un gând despre “Istoria imnului national al Romaniei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s