Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Crestinii ortodoxi si greco-catolici, ii cinstesc astazi pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Arhanghelii sunt conducatorii cetelor de ingeri, avand aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei si sunt calauze ale sufletelor in drumul acestora spre Rai.

Arhanghelul Mihail este protectorul ostirilor ceresti, primul din ceata Sfintilor Arhangheli. De aceaa, Sfantul Mihail este reprezentat in iconografie, in costum de soldat, ce poarta in mana o sabie, cu varful indreptat spre pamant. El poarta sabia de foc si are rolul de a pazi legea Lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor. De asemenea, el este cel dintai dintre ingerii pazitori care s-a luptat cu ingerii lui Lucifer, care s-a razvratit impotriva lui Dumnezeu. Tot Sfantul Arhanghel Mihail conduce sufletul mortilor spre portile Raiului. Conform traditiei, Arhanghelul Mihail poarta uneori cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este sortit sa moara, sau la picioarele lor, daca le este harazit sa mai traiasca.

Celalalt Arhanghel, Gavril, este considerat mesagerul vestilor bune. Potrivit traditiei, el a vestit Sfintilor Ioachim si Ana, nasterea Fecioarei Maria, Nascatoare de Dumnezeu. O veste asemanatoare a primit de la Arhanghelul Gavril si preotul Zaharia, care a aflat printr-un mesaj divin, ca va avea un fiu, pe Ioan Botezatorul. Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos  a fost adusa Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavril. De asemenea, se spune ca tot Arhanghelul Gavril a fost ingerul in vesmant alb, care, pogorandu-se din cer, a rasturnat piatra de pe usa mormantului si a stat deasupra ei, la ceasul Invierii Mantuitorului.

Potrivit religiei, cei doi Arhangheli sunt calauzele sufletelor in drumul spre Rai.

La multi ani tuturor ce isi serbeaza astazi onomastica!

Reclame

Un gând despre “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s