Sfantul Dimitrie

Astazi, 26 octombrie, se serbeaza ziua Sfantului Mare Mucenic Dimitrie ( Dumitru), izvoratorul de Mir si facatorul de minuni din Tesalonic.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait pe vremea imparatilor Diocletian si Maximiam Galeriu ( 284-311) si era fiul voevodului cetatii Tesalonicului, botezat in taina de parintii sai, de frica cruntelor prigoane impotriva crestinilor. Si il invatau parintii in camera cea ascunsa a palatului lor, toate tainele  sfintei credinte,  luminandu-i  cunostinta despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum si milostenia  cea catre saraci, savarsind faceri de bine celor ce trebuiau.  Si asa, Dimitrie a cunoscut adevarul din cuvintele parintilor sai, dar mai ales a inceput a lucra intr-nsul harul  Lui Dumnezeu. Si tanarul crestea cu anii si cu intelepciunea, urcand ca pe o scara, din putere in putere. Si, ajungand la varsta cea mai desavarsita, parintii lui s-au dus din vremelnica viata, lasand pe tanarul Dimitrie mostenitor nu numai al multor averi, ci si al bunului lor nume.

Maximiam imparatul, auzind de moartea voevodului Tesalonicului, a chemat la dansul pe fiul acestuia si cunoscandu-i intelepciunea, l-a facut voevod in locul tatalui sau. Si a fost primit Sfantul cu mare cinste de cetateni, iar el carmuia cu multa vrednicie poporul, propovaduind pe fata dreapta credinta si aducand pe multi la Hristos. Nu dupa multa vreme, a cunoscut imparatul ca voevodul Dimitrie este crestin si s-a maniat foarte tare. Drept pentru care, intorcandu-se  biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximiam a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate in cinstea zeilor si uite asa, imparatul a mers si la Tesalonic. Si Dimitrie fiind intrebat, de sunt adevarate cele auzite despre dansul, a raspuns cu indrazneala, marturisind ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Si indata imparatul a poruncit sa fie inchis in temnita, pana la incheierea jocurilor in cinstea venirii sale.

Si se bucura imparatul, mai ales, vazand pe un luptator vestit. Lie, vandal de neam, inalt, puternic si infricosator la chip, ce se lupta cu cei viteji si-i ucidea, aruncandu-i in sulite. Era acolo un tanar crestin, Nestor, cunoscut Sfantului Dimitrie. Acesta, vazandu-l pe Lie ucigand fara crutare oameni, mai cu seama pe crestini, s-a aprins de ravna. Si vrand sa lupte cu Lie a alergat la Sfantul Dimitrie, in temnita, cerand de la el rugaciuni si binecuvantare ca sa-l poata birui  pe acel ucigas de oameni. Si, insemnandu-l cu semnul crucii pe frunte, Sfantul i-a zis: ” Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!”.

Intrand in lupta cu Lie, Nestor a strigat: ” Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!” Si indata, trantind-ul jos pe Lie, l-a omorat. Si s-a intristat imparatul de moartea lui Lie. Afland insa ca Sfantul Dimitrie este cel care l-a indemnat pe Nestor sa se lupte cu Lie, imparatul a trimis ostasi, poruncindu-le  sa-l strapunga cu sulite pe Sfantul, in temnita, ca a fost pricina mortii lui Lie. Si aceasta, facandu-se indata, marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile Lui Dumnezeu. Si s-au facut la moastele lui multe minuni si prea slavite tamaduiri. Tot atunci din porunca imparatului  s-a taiat capul si Sfantului Nestor.

La multi ani tuturor celor cu numele de Dumitru, Dumitra, Dumitrita!!! Sunt mandra sa ma numar printre voi si sunt mandra ca-i port numele marelui Sfant Dimitrie!

Reclame

2 gânduri despre “Sfantul Dimitrie

  1. La multi ani scumpa mea!te pupik duclce,sa fii sanatoasa si tot ce iti doresti sa ti se implineasca!La multi ani!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s