Sfaturi pe timp de canicula

Sfaturi pe timp de canicula

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei ca in perioada cu temperaturi ridicate sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume zilnic lichide, fructe si legume proaspete

Ministerul Sanatatii recomanda consumul a 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, fara a astepta sa apara senzatia de sete. La randul lor, medicii avertizeaza ca in perioadele cu temperaturi caniculare nu trebuie consumat alcool, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

De asemenea, este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina sau de zahar, deoarece acestea sunt diuretice.

Ministerul Sanatatii mai recomanda oamenilor ca in cazul in care este absolut necesar sa se expuna la soare intre orele amiezii sa foloseasca o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

  • Temperaturi de pana la 36 de grade si nisip din Sahara in atmosfera Romaniei, incepand de vineri


Romanii se vor confrunta cu prima canicula din vara 2010, incepand de vineri, cand temperaturile se vor incadra intre 33 si 36 de grade si in atmosfera vor ajunge particule de nisip din Sahara, potrivit meteorologilor si fizicienilor
.

Temperaturile maxime vor ajunge la 29 de grade la Constanta, 34 in Bucuresti, 35 la Arad, Timisoara, Deva si Alba Iulia si ating 36 de grade la Giurgiu.

Mai mult, incepand de vineri aerul din Romania va contine praf saharian, din cauza curentilor care aduc particule de nisip din zonele aride ale lumii, chiar din Sahara.

„Vom avea concentratii crescute de praf saharian in aer. Fenomenul va incepe de maine. Desi simtim de acum caldura maselor de aer care vin dinspre Africa, totusi acest efect se va intensifica de maine”
, a spus, la Realitatea TV, doctorul in fizica Doina Nicolae.

Potrivit acesteia, praful saharian nu va sta foarte mult deasupra Romaniei. „De obicei sta cam doua – trei zile, dupa care se formeaza nori si incepe sa ploua. Asadar ne asteptam la canicula si la temperaturi crescute timp de doua – trei zile, dupa care probabil se va mai racori putin. Dar fenomenul se va repeta intreaga vara”, a adaugat Doina Nicolae.

Praful saharian va fi resimtit de populatie prin caldura exesiva si umiditate crescuta la sol care, impreuna cu cresterea concentratiilor de ozon va amplifica efectul de sufocare.

Reclame

Un gând despre “Sfaturi pe timp de canicula

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s