De la pumn la bomba atomica – Istoria agresivitatii umane

Folosirea armelor dateaza cu mult inainte de nasterea umanitatii, judecand prin faptul ca cele mai apropiate “rude ale noastre”, cimpanzeii, folosesc sulite pentru a vana alte primate. Pentru a intelege cum au evoluat conflictele de la lupta corp-la-corp pana la razboaie mondiale, va prezentam cele mai importante 10 inovatii care au revolutionat arta razboiului.

Arcul si sageata

Cele mai recente dovezi descoperite pana acum, capetele de sageata gasite in pestera Sibudu din Africa de Sud, sugereaza ca aceste arme ar fi existat inca de acum 60,000 de ani. Arcul si sageata au fost primele care au dus lupta la un alt nivel, deoarece riscurile unei infrangeri scadeau o data cu distanta fata de atacator. Chiar daca arbaleta a surclasat arcul in armatele medievale, fiind mai usor de folosit si avand o mare putere de penetrare, arcurile folosite de adevaratii arcasi puteau expedia sageti mult mai rapid. Acest lucru s-a vazut in luptele de la Crecy din 1346 si Agincourt din 1415. Dupa cateva milenii in care au tinut suprematia armelor de distanta, descoperirea armelor de foc au transformat sageata in obiect decorativ.

Istoria agresivitatii umane Calul

Nu o singura data caii au schimbat istoria universala. Spatele puternic al armasarilor purtau cavaleri medievali in armuri foarte grele, iar picioarele lor iuti l-au ajutat pe Alexandru cel Mare sa cucereasca aproape toata lumea cunoscuta in acel moment. Desigur, caii au fost temelia celui mai contagios Imperiu din toata istoria lumii, cel Mongol. Tot acestor animale li se datoreaza si inventia unor arme precum lancea.

Istoria agresivitatii umane Corabia

In mituri, prima lupta unde au fost folosite cu adevarat corabiile a fost Razboiul Troian, cand grecii au trimis 1000 de nave pentru a distruge Troia. Chiar daca la inceput suprematia nautica era dominata de navele transportoare, in lupta de la Salamis, grecii au reusit sa invinga cu o flota formata din corabii de lupta, o mult mai mare flota persana de invazie. Corabiile au reprezentat un punct important in istoria formarii si distrugerii imperiilor, mai tarziu aparand si navele de pirati care vanau profituri imense. Istoria conflictelor pe mare continua si astazi cu ajutorul navelor de razboi si al submarinelor.

Istoria agresivitatii umane Armura

In celebra lupta de la Thermopylae, armura grea a ajutat micuta armata greaca sa tina piept timp de trei zile numeroasei armate persane. Evolutia razboiului a fost deseori influentata de disputa intre arme si armuri. In ziua de astazi, armura ajuta la oprirea gloantelor, iar cu ajutorul nanotehnologiei, viitoarele armuri vor putea absori valurile de energie ale viitoarelor arme.

Istoria agresivitatii umane Profesionistii

Timp de mii de ani, cu ajutorul oraselor-state si a imperiilor, s-au generat destule resurse pentru soldatii care au ajutat la dezvoltarea acestora si evident au aparut noi metode de atac, tactici si strategii mult mai elaborate, echipamente mai bune, structuri si organizatii specializate in razboi. De exemplu, cetatenii Spartei erau initiati in arta razboiului inca din copilarie, ramanand in istorie drept cei mai de temut luptatori ai lumii antice. Armatele profesioniste ale Imperiului Roman erau renumite pentru disciplina si iscusinta prin care au reusit sa se extinda atat de mult si sa tina sub control un teritoriu foarte vast.

Istoria agresivitatii umaneInginerii

In mituri, Troia era recunoscuta pentru impenetrabilitate zidurilor, a castelului si pentru excelentele contructii realizate de ingineri, pentru apararea orasului: catapulte, poduri tunele, fortificatii, etc. Inginerii militari ai Romei antice au construit multe drumuri care exista si astazi, iar Marele Zid Chinezesc, construit pentru a proteja granita de Nord a imperiului, este cu adevarat impresionant si dupa sute de ani. In ziua de astazi inginerii militari amorseaza si dezamorseaza campuri de mine si construiesc sau distrug poduri.

Istoria agresivitatii umane Praful de pusca

Praful de pusca a schimbat cu adevarat regulile razboiului. Tunurile si explozivul erau mult mai eficiente decat precedentele arme de asalt. Acestea au distrus rapid fortificatii seculare, au redus eficacitatea armurilor in lupta, l-au ajutat pe Napoleon sa cucereasca o mare parte a Europei si au schimbat fata luptelor navale. Mitralierele aveau o rata de foc foarte mare si puteau distruge rapid o infanterie haotica. In antichitate, chinezii au folosit praful de pusca in “sageti de foc” impotriva mongolilor, acest moment fiind cunoscut drept primul conflict in care au fost folosite rachetele. Si in ziua de astazi evolutia armelor de foc este in plina desfasurare.

Istoria agresivitatii umane Motorul

Motorul a reusit sa devanseze tractiunea cailor in razboaie. Inca de la locomotivele cu aburi de transport pana la viitoarele motoare electrice sau hibride si avioane invizibile, motoarele au schimbat inca o data tehnica luptelor. Motorul a permis construirea tancurilor, submarinelor, avioanelor, navelor de lupta moderne, a elicopterelor si a robotilor. Inventia avionului a permis ca invazia trupelor sa fie foarte rapida, lucru dovedit pentru prima data in lupta din Normandia, cand invazia Aliatilor a fost axata pe aceasta noua strategie.

Istoria agresivitatii umane Radioul

Comunicarea rapida intre soldati si comenzile transmise la intervale de cateva secunde pe spatii largi au permis radio-ului sa devina una dintre cele mai mari inovatii in materie de razboi. In ziua de azi cu ajutorul undelor radio se pot controla rachete, roboti, sateliti de spionaj, etc. Radioul a ajutat foarte mult si prin propagandele care promovau strangerea de fonduri pentru razboi si a condus la inventarea radarului.

Istoria agresivitatii umane Bomba Nucleara

Dupa ce prima bomba atomica din istoria lumii a fost detonanta langa Alamogordo, in anul 1945, fizicianul J. Robert Oppenheimer s-a gandit la un citat din scriptura Hindu: “Acum am devenit Moartea, distrugatorul lumilor”. Bomba nucleara a pus capat mai tarziu celui de-al Doilea Razboi Mondial si chiar daca impactul in istorie este foarte mic, putin mai mult de jumatate de secol, frica de anihilare nucleara a transformat permanent abordarea razboiului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s