Iubirea scandaloasa dintre un presedinte si o sclava

Este ciudat cum in urma oamenilor raman ca marturie a trecerii prin viata si istorie povestile lor de dragoste. Este ciudat cum, pe masura ce personajele care i-au dat viata sunt uitate, povestea in sine devine mai vie, mai indragita, mai actuala. Thomas Jefferson si Sally Hemings…

Stim cu totii cine este Thomas Jefferson, marea personalitate politica, omul cu viziune si idei progresiste, politicianul care a promovat liberalismul clasic si democratia, scrie Garbo.ro. Sally Hemings, amanta de culoare care nu a putut sa spuna „nu” celui caruia ii apartinea prin lege, Sally – seducatoarea tacuta care a indraznit sa-si ridice ochii prea sus, Sally – cea care a dovedit ca femeile, chiar si sub sclavie, pot avea dreptul de a iubi pe cine vor si de a-si exercita puterea chiar si in lipsa legilor, a drepturilor sau a traditie… Cati dintre noi cunosc insa povestea sa de viata inainte de a o rezuma in cateva cuvinte?… Istoria si povestea de dragoste dintre doi protagonisti nu pot fi reconstituite cunoscand-o doar pe a unuia.

Poate parea de-a dreptul bizar ca istoria detine atat de putine informatii concrete despre o femeie al carei nume este asociat de ani de zile cu unul dintre cei mai faimosi barbati ai lumii – Thomas Jefferson, cel de-al treilea presedinte al Statelor Unite, cel care a scris Declaratia de Independenta si a avut o contributie semnificativa la scrierea constitutiei americane. Sally Hemings inca reprezinta o enigma pentru multi istorici si biografi. Nu exista imagini cu ea si se cunosc doar cateva descrieri, destul de succinte, ale infatisarii si ale comportamentului acestuia. Desi legatura sentimentala puternica care s-a intins pe parcursul a peste 30 ani, Jefferson nu o aminteste pe Sally niciodata in memoriile sale. Barbatii erau figuri publice, femeile apartineau sferei privatului. Nicio insemnare scrisa de degetele lui Sally…. Oare pentru ca intr-o perioada in care unele state interziceau ca sclavii sa nu fie instruiti sa citeasca sau sa scrie, ar fi fost o infamie din partea lui Sally, nascuta sclava, sa procedeze altfel?

Mai multe despre povestea de dragoste a lui Thomas si Sally cititi in Garbo.ro.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s