Ce ascunde durerea de cap?

Durerea de cap, sau cefaleea, cum este cunoscuta in terminologie medicala, reprezinta o durere la nivelul craniului, de slaba intensitate sau dimpotriva, in pusee, localizata in diferite zone ale capului.

Durerea de cap nu ocoleste nici o persoana, indiferent ca este vorba de un copil de 5 ani sau de un adult in aparenta perfect sanatos. Insa in functie de varsta pacientului, de sexul sau sau de conditiile de mediu in care acesta traieste, se pot face destule diferentieri:

-durerea de cap persistenta la un copil cu varsta cuprinsa intre 5 ani si 9 ani poate semnala prezenta viermisorilor intestinali (daca este insotita si de tulburari de nutritie), tulburari de vedere (daca apare de regula la efort intelectual) sau suprasolicitare nervoasa la scoala (daca este insotita si de nervozitate si iritabilitate)

-durerea de cap insotita de spasmul sau tensiunea musculaturii de la nivelul gatului poate fi provocata de stres, pozitie incorecta si tensiune musculara prelungita. In acest caz se administreaza antiinflamatoare si repaus.

-durerea de cap insotita de tulburari de vedere, senzatie de amorteala pronuntata, localizata cel mai frecvent pe o singura parte a corpului insoteste de regula un accident vascular cerebral. Prezenta la medic devine o urgenta!

-durerea de cap care creeaza senzatia de presiune, de apasare, cu localizare bilaterala si fara puseuri sau stari de voma poate avea drept cauza stresul, depresia, anxietatea sau obosela cronica. Medicul va prescrie antiinflamatoare nesteroidiene, precum aspirina sau ibuprofenul.

-durerea de cap localizata in zona ochilor, mai exact deasupra piramidei nazale, uneori pulsatila si care creeaza senzatia ca cedeaza la apasarea puternica cu degetele ascunde deseori o patalogie locala, mai exact o sinuzita cronica. Blocarea sinusurilor etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal determina exercitarea unei presiuni ridicate asupra foselor nazale si determina aparitia durerilor de cap.

-durerea de cap puternica insotita de stari violente de voma, de incetosarea privirii si pierderea echilibrului pot constitui tabloul clinic al unei afectiuni tumorale cerebrale. Diagnosticul in acest caz se face dupa investigatii paraclinice de specialitate, care includ printre altele EEG (electroencefalograma) sau tomograf.

-durerile de cap insotite de ameteli puternice pot declansa uneori si episoade de epilepsie, tulburare neurologica cauzata se pare de impulsurile nervoase haotice eliberate de creier, declansand convulsii. Crizele epileptice pot aparea la orice varsta, iar tratamentul de specialitate nu poate decat sa rareasca episoadele convulsive.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s