Paulo Coelho – Al cincilea munte ( Citate )

* ” Dumnezeu nu se grabeste.”

* ” Nu intotdeauna vointa Lui se potriveste cu ceea ce suntem sau simtim; te asigur insa ca exista o ratiune in tot ce face El.”

* ” Sa nu admiri si sa nu crezi totul.”

* ” Si  sufletul omului, intocmai ca paraiele si plantele, avea nevoie de un soi de ploaie: speranta, credinta, ratiunea de a fi. Cand acestea lipsesc, sufletul moare, desi trupul continua sa traiasca. Oamenii ar putea atunci spune: ” Ia te uita, in acest trup chiar a trait cineva!””

* ” Un om nu poate lupta impotriva destinului.”

* ” Omul se naste pentru a-si trada destinul. Dumnezeu ne picura in suflet doar visuri imposibile.”

* ” Ai vazut cat e de simplu totul.[…] Nu trebuie decat sa ai curaj.”

* ” Cand omul isi urmeaza destinul, e nevoit uneori sa apuce pe alt drum. Alteori, imprejurarile sunt mai puternice si e silit sa se resemneze si sa cedeze. Toate astea fac parte din ucenicie.”

* ” Dar nimeni nu trebuie sa nesocoteasca ceea ce-si doreste. Chiar daca in unele clipe crede ca lumea si ceilalti sunt mai puternici. Acesta este secretul: sa nu renunti!”

* ” Un om trebuie sa treaca prin mai multe etape pentru a-si putea implini destinul.”

* ” Nu poti distruge inainte sa inveti sa reconstruiesti.”

* ” In viata noastra apar necazuri de care nu ne putem feri. Insa totul are un motiv.”

* ” Cel mai bun mod de a cunoaste si nimici un dusman este sa te prefaci ca-i esti prieten.”

* ” Un om, cu cat e mai periculos, cu atat va fi mai mare pretul pus pe capul lui.”

* ” Orice om are dreptul de a se indoi de misiunea lui si de-a o parasi din cand in cand: nu trebuie insa s-o uite. Cine nu se indoieste de sine este drept de dispret, caci are incredere oarba in puterile sale si pacatuieste prin trufie. Dar binecuvantat este cel ce trece prin momente de indoiala.”

* ” De multe ori destinul omului n-are nici o legatura cu ceea ce crede sau simte.”

* ” Exista o ratiune pentru care se intampla toate.”

* ” Dintre toate armele de distrugere pe care le-a putut inventa omul, cea mai teribila si mai puternica era cuvantul. Pumnalele si lancile lasau in urma lor sange, sagetile puteau fi vazute de la distanta, otravurile erau descoperite si in cele din urma, anihilate. Cuvantul insa distruge fara sa lase urme.”

* ” Pietrele erau imagine a zeilor: dure, rezistente, supravietuind in orice conditii si neavand nevoie sa dea socoteala de existenta lor.”

* ” Exista sacrificii inevitabile in istoria omenii si trebuie acceptate.”

* ” Cand intarzii culesul, fructele putrezesc[…] Iar cand amani rezolvarea problemelor, ele devin tot mai mari.”

* ” Cel mai priceput razboinic e cel care stie sa-si faca din dusman prieten.”

* ” Traditia e necesara pentru a mentine ordinea in lume. Daca o nesocotim, totul se duce de rapa.”

* ” Lumea avea un destin si era guvernata de legi.”

* ” Tot ce ni se intampla este trecator.”

* ” De scrie, oricine poate scrie ce vrea, dar nimeni nu-si aminteste niste lucruri care n-au existat.”

* ” Dragostea poate fi o experienta mai inspaimantatoare decat cea de a te afla fata in fata cu un arcas care tinteste spre inima ta. Daca sageata isi nimereste tinta, esti mort si de restul are grija Dumnezeu. Daca te loveste dragostea, trebuie sa-ti asumi singur consecintele.”

* ” Dragostea elibereaza!”

* ” Dragostea e periculoasa!”

* ” Oamenii veseli muncesc mai cu spor.”

* ” Orice om simte cand e pericol. Incepe sa reactioneze ciudat, are presimtiri, simte ceva plutind in aer. Si incearca sa se minta, caci crede ca nu va putea face fata situatiei. Pana acum au reusit sa se pacaleasca, dar vine un moment in care va trebui sa infrunte adevarul in fata.”

* ” Panica ii face pe toti agresivi si daca nu suntem autoritari, putem pierde situatia de sub control.”

* ” Un soldat isi poarta cu mandrie vesmantul de razboi si se arata vrajmasului cu curaj.”

* ” Viata nu este facuta din ce doreste omul ci din ce faptuieste.”

* ” Bucura-te de fiecare clipa, pentru ca mai apoi sa nu-ti para rau, sa nu regreti ca ti-ai irosit tineretea. In fiecare etapa a vietii sale, Dumnezeu ii harazeste omului cate o incercare.”

* ” Sa nu va temeti, sa nu slabeasca inima voastra inaintea luptei, nu va inspaimantati de dusmanii vostrii. Cel ce si-a sadit vie si n-a mancat din ea, sa se intoarca si sa se bucure de ea, ca sa nu moara in batalie si sa se foloseasca altul de ea. Cel ce iubeste o femeie si n-a luat-o, acela sa iasa si sa se intoarca la casa sa, ca sa nu moara in batalie si sa i-o ia altul.”

* ” Oricine sustine pacea este considerat tradator.”

* ” Nimic nu este o sansa unica.[…] Dumnezeu ii ofera omului multe ocazii.”

* ” Cand orgoliul straluceste prea tare, orice intelepciune se intuneca.”

* ” Totul in viata cere pregatire.”

* ” In viata, din toate bataliile inveti cate ceva, inclusiv din cele pierdute. Cand ai sa cresti, ai sa descoperi ca ai mintit, ca te-ai pacalit pe tine insuti sau ai suferit pentru lucruri neinsemnate. Daca esti un bun razboinic, nu te vei invinovati pentru toate acestea, dar nici nu vei repeta.”

* ” E firesc sa-ti fie frica din cand in cand.”

* ” Ideile inseamna putere.”

* ” Nici un razboi nu se poarta pe intuneric, caci razboinicii nu pot vedea dusmanul.”

* ” Orice necaz vine si pleaca. Asa s-au nascut si gloria si tragediile lumii.[…] Dar cand trec, tragediile lasa urme pe vecie, iar gloria, doar amintiri desarte.”

* ” Tot ce se afla sub soare are un rost.”

* ” Nu exista tragedie, ci inevitabil. Totul are o ratiune: va trebui doar sa deosebesti ce este trecator si ce este absolut. Ce este trecator? […] Inevitabilul. Si ce este absolut? Lectiile inevitabilului.”

* ” Ne e frica pana in clipa cand se intampla inevitabilul. Dupa aceea, n-are rost sa ne mai risipim puterile.”

* ” Ia numai cat poti duce.”

* ” Viata mea capata sens daca eu voiam.”

* ” Vine o clipa in care violenta este singura solutie.”

* ” Curajul este teama care-si face rugaciunea.”

* ” Lumea nu e altceva decat somnul colectiv al zeilor.”

* ” Durerea nu inseamna nimic fata de bucuria datoriei indeplinite.”

* ” Vorbele frumoase nu ajuta un om care sufera.”

* ” Omul depinde de vreme si de anotimpuri.”

* ” N-ai cum sa eviti inevitabilul.”

* ” Iti trebuie disciplina si rabdare ca sa mergi mai departe.”

* ” […] si speranta. Cand nu mai ai speranta, n-are rost sa-ti irosesti puterile luptand  cu imposibilul.”

* ” […] trebuie sa-ti recladesti propriul trecut.”

* ” Daca trecutul nu te multumeste uita-l pe loc […]. Alcatuieste-ti o noua viata in care sa crezi. Concentreaza-te numai asupra momentelor in care ai obtinut ce-ti doreai si asta iti va da putere sa reusesti.”

* ” Viata e facuta din ceea ce faptuim.”

* ”  Nu te lasa fermecat de vorbe.”

* ” Nu poti renunta la tot atat de usor.”

* ” Durerea pe care o simtim nu ne va parasi niciodata, dar munca ne va ajuta s-o induram. Suferinta nu poate dobori un trup obosit.”

* ” Un copil poate oricand sa-l invete pe un adult 3 lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stea locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce-si doreste.”

* ” Omul trebuie sa-si aleaga nu sa-si accepte destinul.”

* ” Fiecare primeste un nume cand se naste, dar trebuie sa fie in stare sa-si boteze viata cu un cuvant care sa-i dea un sens.”

* ” Dusmanul e numai un pretext pentru a ne incerca puterile.”

* ” Cum putem face imposibilul? Cu entuziasm!”

* ” Un razboinic stie intotdeauna pentru ce merita sa lupte. Nu intra in orice fel de lupta si nu-si pierde timpul cu tot soiul de provocari. Un razboinic stie sa piarda. Infrangerea nu-i este indiferenta si nu incearca s-o transforme in victorie. Il doare c-a pierdut, sufera din cauza nepasarii si il apasa cumplit singuratatea. Dupa ce-a trecut cumplit prin toate astea, isi oblojeste ranile si ia totul de la capat. Stie ca razboiul e facut din mai multe batalii si merge inainte. Peste om mai vin si nenorociri. Le putem afla cauzele, putem sa-i invinuim pe ceilalti, putem sa ne inchipuim cum ar fi fost viata noastra daca nu s-ar fi intamplat. Dar n-are nici un rost, s-a intamplat si gata. Trebuie sa uitam de teama si sa incepem reconstructia. ”

* ” Ridica-te si arata ca lupta ta are un rost, pentru ca ai stiut sa strabati calea Inevitabilului. Unii navigheaza pe ea, altii sunt tarati spre locuri ce nu le erau destinate.”

* ” Sunt clipe in care Domnul ne cere sa-I dam ascultare. Sunt clipe in care vrea sa ne incerce vointa si ne provoaca sa-l intelegem.”

* ” Nici o armata nu e destul de puternica daca stii cand va ataca.”

* ”  Adu-ti aminte de drumul pe care te-a calauzit Domnul, pentru a te umili si a te incerca si a afla ce este in inima ta. Pentru ca nu cumva dupa ce ai mancat si te-ai saturat, dupa ce ai inaltat case mari si ai trait in ele, dupa ce s-au inmultit cirezile si turmele tale, sa-ti sumetesti inima si sa uiti de Domnul Dumnezeul Tau.”

* ” […] Dar unde sunt scrise ele? In lumea din jurul tau. Ajunge sa privesti cu atentie la cele ce se intampla in viata ta si sa descoperi in fiecare clipa unde stau ascunse vorbele si vrerea Lui. Incearca sa le implinesti, caci aceasta este unica ratiune pentru care te aflii pe acesta lume.”

* ” Trebuie sa mergem inainte, oricat de greu ni s-a parea la un moment dat.”

* ” Cand mergem pe drumul visat, lasam tristetea in urma.”

* ” Trebuie sa stim cand se incheie o etapa din viata noastra. Daca te incapatanezi sa ramai mai mult decat e necesar, pierzi bucuria de a trai si sensul vietii.”

* ” Uneori Dumnezeu poate fi aspru cu noi, dar nu ne da mai mult decat putem duce.”

*” Cand ne aflam la inaltime putem vedea cat de mici sunt toate in jurul nostru. Bucuriile si tristetile noastre nu mai sunt atat de importante. Ceea ce am cucerit sau am pierdut ramane acolo jos.  Din varful muntelui, poti vedea cat de mare este lumea si ce orizonturi largi se deschid.”

* ” Uneori, Binele poate lua forma Raului, dar tot Bine ramane.”

8 thoughts on “Paulo Coelho – Al cincilea munte ( Citate )

  1. Dragul meu, Alin…ai fi surprins sa aflii ca am in jur de 20 de vizualizari pe zi, doar prin faptul ca lumea cauta pe google citate sau carti de coelho?

  2. apropo de paulo coelho si de blonde :
    “Dacă ai nevastă/parteneră blondă, nu trebuie să te chinui prea mult să îi întreţii buna dispoziţie. E bine ştiut că blondele sunt posesoarele unor minunaţi 2 neuroni, care necesită minimul admis de întreţinere. Un film deştept, cum ar fi Poliţist, adjectiv, o carte buna, de preferat Paulo Coelho, Alchimistul sau La râul Piedra am șezut și-am plâns, pentru că sunt cărţi pline de simbolistică intestinal-interesantă, cum ar fi ciobanul care şade-n cur la râul piedra şi plânge, 2 glume despre 2 blonde care înşurubează un bec (ştie oricine că blondele au simţul umorului şi al autoironiei subtile) şi cam aia e. Nu ai nevoie de discuţii complicate sau filme ca Lista lui Schindler sau Jurnalul Annei Frank.”
    citat de la arhi.ro :))

Leave a comment